ERDON Helyi hírek

2012.08.14. 09:38

Mozgalmas falunap Asszonyvásárán

Bihar megye - Kiskereki község települései közül - Kiskereki, Érkeserű, Asszonyvására - idén utóbbira került a sor, hogy falunapot rendezzen. A "hagyománytól" eltérően most az eső nem "mosta át" a programot.

Bihar megye - Kiskereki község települései közül - Kiskereki, Érkeserű, Asszonyvására - idén utóbbira került a sor, hogy falunapot rendezzen. A "hagyománytól" eltérően most az eső nem "mosta át" a programot.

Kiskereki község legkisebb települése Asszonyvására, mintegy 600 lakossal. A falu központjában régebben volt park (-szerű vadon) helyén pár éve alakították ki azt a teret, ahol asztali- és lábteniszpálya van, illetve egy állandó színpadot is építettek, éppen a hasonló, falunapi alkalmakra. Ezen a helyen tartották meg a soros községi falunapot az elmúlt szombaton. Az események már délelőtt megkezdődtek, sportversenyekkel. A lábtenisz bajnokságon 5 pár versengett, a győzelmet a Szűcs József-Makai Ferenc duó szerezte meg Kovács Ernő-Soós Gyula, és Boros János-Rézműves Sándor előtt. Az asztalitenisz 16 fős mezőnyében Kovács Ernő győzött, megelőzve Bartha Gyulát és Páll Zoltánt. A délutáni megnyitón Nyíri Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, arról szólva, hogy a gazdasági válság hatására csak 3 évenként kerül sorra egy-egy falu a falunappal, de ekkor legalább mindenki megérdemli a kikapcsolódást. Megköszönte mindenkinek a szervezésben nyújtott segítséget, ugyanakkor vendégeket is köszönthetett: a magyarországi Kokadról érkezett 20 fős küldöttséget Ozsváth István polgármester vezetésével, 4 fős veszprémvarsányi vendég csoportot, továbbá Nyakó Józsefet és Karsai Attilát, Érmihályfalva polgármesterét, illetve alpolgármesterét. (A későbbiekben Horváth Béla és Vida Attila szalacsi elöljárók is viszontlátogatásra érkeztek.)

Falunapi hangulat

A megnyitó részeként a megyei RMDSZ-szervezet nevében Borsi Imre Lóránd arról szólt, hogy a falu nevében lévő vásár szó is a közösségi élet színterét jelenti, a falunap is egy ilyen hangulatot tükröz. A helyi menettáncosok műsora után a székelyhídi Control Dance Group mutatta be műsorát, de nem a színpadon - mely kicsinek bizonyult volna energikus koreográfiáikhoz, hanem a lábteniszpályán, ahova adott pillanatban a csinos táncoslányok Nyíri Sándort, Nyakó Józsefet és Borsi Imre Lórándot is becsábították egy táncra. A tánc után Szerencsi Erika kokadi lelkész tartott szabadtéri áhítatot, melyhez a helyi református templom volt a háttér. Az Érkeserűi Népdalkör már a színpadon sorakozott fel, hogy előadja műsorát, a közönség pedig fogta lócáit, és félfordulattal irányba ült. Ekkor már "eső-szagú" szellő lengedezett, többen meg is jegyezték, hogy az asszonyvásári falunapra - bármikor is tartják - mindig megérkezik az eső. Praktikus lenne, ha ezután a szervezők és a mezőgazdászok összefognának, jött az ötlet - de idén végül minden program megúszta szárazon. Az ugyancsak keserűi Like Dance tánccsoport műsorát lájkolhatta ezután a közönség, majd a veszprémvarsányi Pető Veronika énekelt népdalokat. Mohácsi Brigitta táncosaival, Edinával és Denisszával érkezett koncertjére, a közönség lelkesen tanulta, majd énekelte is a dalok szövegeit. Utána a helyi óvodások és kisiskolások táncaiban gyönyörködhettek a szülők, rokonok.

Slágerek

A magyarországi mulatós tévéműsorok egyik fellépője, a Tomi és a roma lányok előadására nem csak a falu lakosságának mintegy 60%-át kitevő, de a környék roma lakosainak egy része is kíváncsi volt. Nem jöttek hiába, például a szerelmesek Tomi hasznos tanácsával térhettek haza: mindenki fogja meg a párját, akinek nincs, az a kerékpárját". Ezután kihirdették a gyerekszépségverseny eredményét: 1.Szűcs Szandra, 2.Soós Kitti, 3.Mészáros Erika. A nagyváradi MM Pódium társulata a 150 éves magyar operett előtt tisztelegve adott elő operettslágerekből összeállított nagyszerű műsort, melyet az érdeklődő felnőtt közönség a nézőtér távolabbi pontjairól nézett. A közönség többi része magát szórakoztatta, csakúgy, mint az apróbbak, kik a színpad előtt kergették a lufikat, és gyakorolták a cigánykerekezést... A sztárfellépő az ugyancsak mulatós tévéadásokból ismert Komonyi Zsuzsi volt, kinek meghívásával valójában spóroltak a szervezők, hiszen általa megszólaltak Kovács Kati-, Koncz Zsuzsa-, Máté Péter-, Neoton-, Szűcs Judit- és Jose Feliciano (Che sara - Mit remélsz) slágerek is. Már este 11 óra lett, mire durrantak a tűzijáték színes patronjai, amivel véget ért a falunap, és már csak három év van a következőig.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!