ERDON Helyi hírek

2012.08.20. 11:58

Először volt fogathajtó verseny Semjénben

Bihar megye - Először rendeztek kettesfogathajtó versenyt Érsemjénben, ami a XIV.falunap egyik kiemelkedő eseménye volt szombaton. Este koncerteken szórakozhatott a közönség.

Bihar megye - Először rendeztek kettesfogathajtó versenyt Érsemjénben, ami a XIV.falunap egyik kiemelkedő eseménye volt szombaton. Este koncerteken szórakozhatott a közönség.

 

A tizennegyedik érsemjéni falunap teremlabdarúgó bajnoksággal kezdődött szombaton reggel. A sportcsarnokban sorshúzással döntötték el, hogy a nyolc csapat (5 semjéni, 1 újsemjéni, 1 érseléndi és egy bagaméri) közül ki kivel játszik, és egyenes kieséses rendszerben küzdöttek. Néhol parázs összecsapások után a végső döntésekre csak büntetők után derült fény, hiszen a kis- és nagy döntőt is hétméteresekkel lehetett csak dűlőre vinni, első lett a Sasok, második az Old Boys, harmadik a Viktória, negyedik az ANL csapat. Tovább is sporttal folytatódott a program - nem is akárhogyan, hiszen először rendeztek Érsemjénben, a focipályán, kettesfogathajtó amatőr regionális versenyt. Az érdeklődőket az érköbölkúti Rákóczi Lajos köszöntötte a fogathajtók országos szövetségének képviseletében, és magyarázott el minden tudnivalót a publikumnak. Például, hogy 590 méter volt a verseny nyomvonala, a 19 akadály leküzdésére szánt szintidő pedig 153 másodperc - amit később 160-ra módosítottak, látva a próba menetét. A versenyre 5 fogattal 8 versenyző nevezett, akik a faluban tett bemutatkozó portya után álltak oda előbb az indulási sorrendet eldöntő próba-fordulóra, majd az akadályhajtás két fordulójára (a vadászhajtás a pálya minősége miatt elmaradt).

Kétfordulós akadályhajtás

Az első versenyzőnek pontban 12 órakor szólalt meg a rajtot jelentő csengőszó, előtte azonban Balazsi József polgármester szólt arról, hogy a semjéni falunapok eddig is a hagyományőrzésről és hagyományteremtésről szóltak, utóbbihoz csatlakozik a fogathajtás is, még ha elsőre szerényebb keretek között is. Míg a versenyzők kerülgették az akadályokat, Rákóczi Lajos tartotta szóval a publikumot, sok-sok érdekességet mesélve a lovassportról, lótartásról, és akár egy-egy üveg sört (felnőttek) vagy tábla csokit (gyerekek) is nyerhetett az, aki az ezekkel kapcsolatos kérdésekre tudta a választ. Egy forduló mintegy 40 percig tartott, és a következő eredmények születtek, első forduló: 1.Lévai Zsombor (Szalárd), 2.Tóth Dávid (Paptamási), 3.Fitero Petre (Székelyhíd), 4.Csorba Károly (Nagyvárad), 5.Babó Kálmán (Nagyvárad), 6.Bede Mihály (Bihardiószeg); második forduló: 1.Babó Kálmán, 2.Csorba Károly, 3.Tóth Dávid, 4.ifj.Dorsonszki Imre (Nagyvárad), 5.Lévai Zsombor, 6.Fitero Petre. Különdíjat kapott az egyetlen hölgy versenyző, Fitero Natalia, illetve a szervezésért elismerést Rákóczi Lajos és a füzesgyarmati Hati István versenybíró. Még mindig a délelőtt folyamán a Népkertben játszópark várta a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal és bicikliversennyel, majd ugyancsak a gyerekek érdeklődésére tartott számot a már délutáni gyerektáncház, ahol az Ezüstperje néptánccsoport 3 csapata mozgatott meg mintegy 60 érdeklődőt.

Tánc, zene, ének

A Táncos varázs című program nép- és modern tánccal várta a résztvevőket, majd már kora este kezdődtek a színpadi produkciók. Elsőnek a nagyváradi MM Pódium operettslágerekből összeállított műsorát adta elő, majd a debreceni Valcer Táncstúdió tagjai mutattak be társasági- és latin táncokból összeállított látványos műsort. Országos premier következett: az RTL Klub tévécsatorna tavalyi X-Faktor című tehetségkutató műsorából ismert Hajdu ikrek - Bea és Mariann - először léptek színpadra Romániában, éppen Semjénben. A két lány zenei alapra élőben énekelt, megmutatva, milyen az, amikor kiművelt hangú tehetségek adnak elő igényes slágereket. A közönség látható és érezhető szeretettel fogadta őket, emlékezetes marad egy pillanat, amikor egy színpadra fellépett csöppnyi lányka Bea derekához simult szótlanul, hosszan ölelve, miközben az énekelt... (A lányokkal készült exkluzív interjúnkat később olvashatják.) A folytatásban is koncert következett, a semjéni (és környékbeliek alkotta) közönség számára már egyáltalán nem ismeretlen érmihályfalvi Playtime együttes adott elő magyar- és világslágereket, ugyancsak élőben. A szombati nap diszkóval zárult.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!