ERDON Helyi hírek

2012.08.27. 14:52

Decemberben lesz a szavazás

Mircea Duşa romániai belügyi és közigazgatási miniszter azt nyilatkozta hétfőn: a parlamenti választásokat december 2-ra fogja kiírni a kormány.

Mircea Duşa romániai belügyi és közigazgatási miniszter azt nyilatkozta hétfőn: a parlamenti választásokat december 2-ra fogja kiírni a kormány.

 

A tárcavezető ugyanakkor azt is jelezte, hogy valószínűleg a szeptember 1-jei, szombati kormányülésen fogják meghozni a parlamenti választások lebonyolításával kapcsolatos határozatokat, körülbelül 10-et. Elmagyarázta, hogy alkotmányos kötelesség a voksolás dátumának kijelölése, de a szavazást nem lehet novembernél hamarabbi időpontban lebonyolítani. Arra hívta fel a figyelmet: a jelenlegi parlament összetétele december 19-én lett elfogadva, és létezik a húsz napos megszorítás, vagyis az alaptörvény értelmében az elnök a szavazást követő húsz napon belül köteles összehívni az alakuló ülést. A mostani helyzetre kivetítve ez semmiképpen sem lehetséges november hónapban, így a kormány bizonyára a december 2-i időpont mellett fog dönteni.

Mint ismeretes, a hatályban lévő Alkotmány 63. cikkelye értelmében a szenátorokat és a parlamenti képviselőket négy évre választják meg Romániában, a mandátumuk ideje pedig általános mozgósítás, háború, ostromállapot vagy sürgősségi helyzet esetében hosszabbítható meg. A választásokat a mandátum lejártát követő legtöbb 3 hónapon belül kell lebonyolítani, az új összetételű parlamentet pedig az államfő hívja össze, a voksolást követő 20 napon belül. A 70. cikkely pedig azt mondja ki, hogy a mandátum azután érvényes, hogy elismerték a választást és megtörtént az eskütétel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!