ERDON Helyi hírek

2012.08.21. 09:52

Alakuló előkészítő osztályok

A Bihar megyei tanintézetekben is zajlanak az előkészületek annak érdekében, hogy ősszel zavartalanul elindulhassanak az előkészítő osztályok. Az oktatók képzéseken fognak részt venni.

A Bihar megyei tanintézetekben is zajlanak az előkészületek annak érdekében, hogy ősszel zavartalanul elindulhassanak az előkészítő osztályok. Az oktatók képzéseken fognak részt venni.

 

Kéry Hajnalka Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes ezzel kapcsolatban kedden azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: a megyében ezekben a napokban zajlik az osztálytermek kifestése, illetve rendbe tétele, és a bútorzatot is megrendelték, ami azt jelenti, hogy szeptember 5-ig várhatóan mindenütt meglesznek a dotációk. A speciális tanszerek ugyan még nem érkeztek meg, de a minisztérium azt ígérte, ezeket is hamarosan küldi. A bútorok megvásárlására a szaktárca biztosítja a szükséges pénzkeretet, amit a tanfelügyelőség kap meg és oszt szét az oktatási intézmények közt. Ezzel párhuzamosan a pedagógusokat is felkészítik, az őket betanító személyek éppen továbbképző tanfolyamon vesznek részt Bukarestben, ezt követően pedig augusztus végén, illetve szeptember elején megtörténik a tanerők felkészítése.

Tananyag

Bihar megyében egyébként körülbelül 3600 gyermeket írattak be előkészítő állami osztályokba- közülük mintegy 1000 magyar anyanyelvű- és 69-et magániskolába. A tananyag másfél-két hónapja olvasható a tanügy minisztérium honlapján, a kisiskolások nagyjából ugyanazt fognak tanulni, mint korábban az előkészítő óvodai csoportokba járók, vagyis az ő korosztályuknak megfelelő kommunikációval, számtannal, környezetismerettel, zenével, mozgással, személyiségfejlesztéssel, kézművességgel foglalkoznak majd. Általában minden iskola rendelkezik olyan helyiségekkel, ahol beindulhatnak az előkészítő osztályok, Kéry Hajnalka hirtelenjében csak egyetlen vidéki esetet tudott említeni, ahol ez nem így van, Tárkányban azonban közös vezetősége van az egy udvarban található óvodának és iskolának, így valószínűleg ott sem okoz majd ez problémát.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!