ERDON Helyi hírek

2012.07.15. 16:20

Távoztak a cserediákok

Nagyvárad- A 30 éve zajló Híd- Pod- Brücke nemzetközi diákcsere-program keretében az elmúlt héten német- és magyarországi fiatalok jártak Váradon.

Nagyvárad- A 30 éve zajló Híd- Pod- Brücke nemzetközi diákcsere-program keretében az elmúlt héten német- és magyarországi fiatalok jártak Váradon.

 

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium és a bambergi Franz Ludwig Gymnasium vezetői 1982-ben döntöttek úgy, hogy diákcsere-programot indítanak. A közös cél egymás kultúrájának, nyelvének és szokásainak megismerése volt. Az Ady Endre Középiskola 1990-ben kapcsolódott be a projektbe, Makai Judit és Helmut Dütsch tanárok kezdeményezésére, az elmúlt években pedig a Mihai Eminescu Főgimnázium és az Emanuil Gojdu Főgimnázium is csatlakozott a programhoz, így egy harmadik nemzet hagyományainak és életvitelének a tanulmányozására is lehetőség nyílt.

Az idei téma az antiszemitizmus és a rasszizmus volt, és összesen 24 bambergi, 21 váradi és 8 fonyódi diák vesz részt a rendezvényeken. Nagyváradi részről Puskás Ágnes és Nagy Andrea tanárnők, Magyarországról Keserű Zoltán tanár, német oldalról pedig Jochen Frickel és Elke Peschk oktatók, illetve Alois Hoh sofőr koordonálják az eseményeket.

Programok

Az elmúlt héten Bamberg és Fonyódot követően Nagyváradon jártak a német- és a magyarországi diákok, a programba bekapcsolódott itteni társaik voltak a vendéglátóink. Az Erdély Online érdeklődésére válaszolva két német diáklány, Lilli Anton és Saskia Gese elmondták: nagyon jól érezték magukat, sok érdekes és tanulságos dolgot tudtak meg a Holokauszt észak-erdélyi vonatkozásairól. Ugyanakkor megismerték jobban az itt élők kultúráját és szokásait, és természetesen összebarátkoztak kortársaikkal, megegyeztek abban, hogy bejelölik egymást a Facebook-on, illetve e-maileznek majd. A Balaton mellől érkezett Köcski Helga és Fábián Rebeka elsősorban a Kolozsvár környékén látott hegyek miatt lelkendezett, hiszen Magyarországon nem tapasztalhatnak ilyen szintkülönbségeket. Ugyanakkor megjegyezték: az itteni fiatalok szerintük komolyabbak, rendszerezettebb életet élnek, mint ők.

A búcsúünnepséget egyébként az Ady líceum étkezdéjében tartották péntek este, István Zoltán aligazgató jelenlétében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!