ERDON Helyi hírek

2012.07.03. 14:51

Szeptemberre elkészülhet az újabb híd

A kivitelező Constructii Bihor cég szeptemberre ígéri a Nagyváradon az egykori Szilvásban épített új híd építésének befejezését.

A kivitelező Constructii Bihor cég szeptemberre ígéri a Nagyváradon az egykori Szilvásban épített új híd építésének befejezését.

 

Hosszú ideig álltak a munkálatok a Szilvásban, ahol a váradi önkormányzat és az olasz Macio cég megegyezése értelmében a Szilvás telkéért cserébe a cég egy új közúti híd megépítését vállalta. Az utóbbi időben felgyorsultak az események a hídépítés helyszínén: még áprilisban 32 különböző hosszúságú acélelemet hoztak a Sebes Körös jobb partjára. A speciális acélt Makedóniából hozták, míg magukat az acélrudakat Temesváron készítették. Most folynak az előkészületek az acélszerkezetek beillesztésére. Stefan Rosca, a munkálatokat vezető mérnök elmondta, hogy megkezdődött a hídpályát alkotó szekrénytartó elemeinek hegesztése, valamint a vezetősínek szerelése, melyekre a Körös feletti szerkezeti elemek végleges helyükre való csúsztatásához lesz szükség. Mint mondta, egy új technológiát alkalmaznak, melyben a tartószerkezetet az egyik hídfőről átcsúsztatják a másik hídfőre. Mint mondta, két sorban fogják a szekrénytartó elemeit szerelni, a két menetirányonkénti hídpálya szerint. Először az első hegesztett és lefestett tartóelemeket csúsztatják a helyükre, majd a következő szakaszok szerelésére kerül sor. A tervek szerint ez a munkálat egy hónapig fog tartani, majd újabb másfél hónapot vesznek igénybe a felszerkezeti munkák. A tartóelemek helyére csúsztatása és rögzítése után illesztik a helyükre a betonlapokat, amit az aszfaltozás követ. Az új híd 81 méter hosszú és 11 méter széles lesz. Miután befejeződnek a hídépítési munkálatok, akkor a Constructii Bihor cég folytatja a munkát, de már nem a Macio cég, hanem a váradi önkormányzat megbízásából: kiépíti a hídfeljárókat, a Dragos Voda utcai körforgalmat, a gyalogos átjárót, a csatornázást, a közvilágítást, valamint a közúti jelzéseket is. Stefan Rosca kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy szeptemberre elkészülnek mind a híddal, mind pedig az összes járulékos munkálattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!