ERDON Helyi hírek

2012.07.15. 16:47

Rajta maradni a szőlőtőkén

Nagyvárad- Vasárnap délelőtt Vass Zoltán a Torontói Első Református Gyülekezet lelkipásztora hirdette Isten igéjét a nagyvárad-őssi református templomban. Közreműködött Varnus Xavér világhírű orgonaművész.

Nagyvárad- Vasárnap délelőtt Vass Zoltán a Torontói Első Református Gyülekezet lelkipásztora hirdette Isten igéjét a nagyvárad-őssi református templomban. Közreműködött Varnus Xavér világhírű orgonaművész.

 

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Kanadai Református Egyház testvéri kapcsolatának ápolása jegyében vasárnap Nagyváradra látogatott Vass Zoltán, a Torontói Első Református Gyülekezet lelkipásztora, aki tegnap délelőtt a zsúfolásig megtelt várad-őssi református templomban hirdette Isten megtartó igéjét, János evangéliuma XV. részének 5-től 9-ig terjedő versei alapján. Szószéki beszéde kezdetén örömének adott hangot, hogy sok régi ismerős arcot, gyülekezeti tagot lát, mint fogalmazott, a gyermekkori élmények emlékeit áldásként fogja fel, hiszen az ember csak arról tud hitelesen nyilatkozni, amit saját maga átél.

Kijelentette: Isten terve a kezdetektől fogva az, hogy a teremtett világban élő keresztények értékmentő és értéktermelő emberek legyenek, mert csak így tudunk megmaradni a krisztusi szeretetben. Ahogyan a szőlővesszőnek is csak úgy van értelme, ha a szőlőtőkén marad, úgy a mi életünk is akkor nyer értelmet, ha szent gyökerekkel kapcsolódunk Krisztushoz, aki azért jött a világba, hogy megszerezze nekünk a megváltást és az örök létet. A feladatunk tehát betölteni az Istentől kapott küldetésünket, megmaradni keresztény családainknál, gyülekezeteinknél, hiszen mindaz, aminek gyökere van él, s ezt a gyökeret ezért meg kell őrizni, nem szabad elszakítani, magyarázta a tiszteletes.

Lelki gyökerek

A lelkipásztor ugyanakkor arra is felhívta a gyülekezet figyelmét: nem csupán családi és nemzeti, hanem lelki gyökerek, kötelékek is vannak, melyek megóvnak minket az elsodródástól. Azért is nem szabad tehát belenyugodnunk az eltávolodásba, mert Krisztus mindig utat mutat nekünk az igéjével, Isten szava pedig állandóan maradandó kapaszkodót biztosít a számunkra, hiszen ez a megmaradásunk záloga. Életünk legbensőbb magja ugyanis a hit, mely valamennyiünknek különös látáslehetőséget ad. Ha rajta maradunk a képzeletbeli szőlőtőkén, nem vágjuk el a gyökereinket, akkor később megértjük azt is, hogy miért éppen az történt velünk, aminek a részesei voltuk, Isten akaratának megfelelően. Ezáltal ugyanakkor az a szeretet is megnő, amit másoknak adhatunk, és amely kibontakozhat, kevesebb lesz az elfáradás és a csüggedés, és az ebből fakadó szent megelégedés örömöt nyújt számunkra, hangsúlyozta a Kanadában élő lelkész.

Erkölcsi üzenet

Az igei szolgálatért Csűry István várad-őssi tiszteletes, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke mondott köszönetet, kiemelve azt, hogy ahol őszinte igehirdetés történik, Krisztus van a centrumban és meglátjuk őt, ott a legnehezebb, legkilátástalanabb helyzetekből is van kiút. Ezután Varnus Xavér világhírű orgonaművész beszélt röviden Back-kutatásairól, azon meggyőződésének adva hangot: a zeneszerző tevékenységének erkölcsi üzenete, hogy a tisztességben elvégzett munka erkölcsi értéke felbecsülhetetlen. Ezt követően két korál csendült fel, közreműködött László Attila, aki két évvel ezelőtt megnyerte az RTL Klub Csillag születik című tehetségkutató versenyét, és Nagy Judit Noémi, a gyülekezet kántora.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!