ERDON Helyi hírek

2012.07.24. 13:36

Osztályok szűnhetnek meg Biharban

Csaknem 1200 középiskolai hely maradt betöltetlenül a második számítógépes elosztást követően Bihar megyében. Nem tudni még, mindez hogyan érinti majd a pedagógusokat.

Csaknem 1200 középiskolai hely maradt betöltetlenül a második számítógépes elosztást követően Bihar megyében. Nem tudni még, mindez hogyan érinti majd a pedagógusokat.

 

A hétfői, második számítógépes elosztáson mindössze hat helyet foglaltak el a nyolcadikot végzettek, s további 1167 hely maradt betöltetlenül. Amint a Bihar megyei Tanfelügyelőség honlapján közzétett adatokból kitűnik, szinte minden Bihar megyei középiskolában maradt több-kevesebb szabad hely. Ami a magyar iskolákat, illetve magyar tannyelvű osztályokat illeti: például a nagyváradi Ady Endre középiskolában 58 szabad hely van még, míg a Lorántffy Zsuzsanna református középiskolában 16, a Szent László római-katolikus középiskolában pedig 45 hely maradt betöltetlenül. Többek között a székelyhídi Petőfi Sándor középiskolában 25 a szabad magyar tagozatos helyek száma, az érmihályfalvi mezőgazdasági szakiskolában pedig 19 hely maradt betöltetlenül a magyar osztályokban.

Nem alkalmazkodtak

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő szerint várható volt, hogy sok szabad hely marad, mivel az idén mintegy ezerrel kevesebben végezték el a nyolcadik osztályt, mint tavaly. Kérdésünkre, hogy ennek mi lehet az oka, a főtanfelügyelő azt válaszolta: egyszerűen az adott évben kevesebb gyerek született. Mint hozzátette, az, hogy a középiskolák nem alkalmazkodtak, a pedagógusokat is rosszul érinti majd, hiszen jóval kevesebb lesz az óraszám, katedrák szűnhetnek meg.

„Teljesen új helyzettel állunk szemben, ilyesmire még nem volt példa” - válaszolt kérdésünkre Tóth Márta, az Ady Endre középiskola igazgatója. Mint mondta, nem érti, hogy a minisztérium miért hagyott jóvá ennyi helyet, hiszen tudni lehetett, hogy a nyolcadikot végzettek száma kevesebb, mint más években. Ennek oka az, hogy míg egy évvel korábban a hat évet betöltötteket is be lehetett íratni első osztályba, egy évre rá csak a hét évet betöltött gyerekek kezdhették el az első osztályt, így értelemszerűen kevesebb gyerek lett elsős abban az évben. Az Ady Endre iskolában például más években 58-an fejezték be a VIII. osztályt, az idén pedig mindössze 38-an. Ráadásul, mivel az Adyba viszonylag nagy jegyekkel lehetett bejutni, a nyolcadikot végzettek nagy része inkább biztosra ment, s más líceumokba iratkozott.

Átcsoportosítások

Mindenesetre a jelenlegi helyzetben is biztos, hogy négy IX. osztály indul az Adyban (két osztállyal kevesebb, mint más években), s az is biztos, hogy lesznek átcsoportosítások, mondta az igazgató. Például az egyik matematika-informatika osztályba 13-an, a másikba pedig 6-an jelentkeztek, ezeket az osztályokat valószínűleg összevonják. Gond, hogy például a történelem-társadalomtudomány osztályba mindössze 9 gyerek jelentkezett, s még legalább hat helyet kellene betölteni ahhoz, hogy indulhasson az osztály. Mindezek miatt az Adyban is jelentősen csökken az óraszám, illetve a katedrák száma, viszont egyelőre még nem tudni, milyen intézkedéseket hoznak majd. Még következik ugyan egy számítógépes elosztás, ezen viszont jószerivel azok a gyerekek jutnak majd helyhez, akiknek pótvizsgázniuk kellett.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!