ERDON Helyi hírek

2012.07.19. 14:05

Lezajlottak a felvételik a vokacionális iskolákban

Július 17-én és 18-án zajlott le felvételi vizsgák második fordulója nyolc Bihar megyei vokácionális líceumban pedagógiai, teológiai, sport, művészet vagy modern nyelv szakokra. Az eredményeket tegnap hirdették ki.

Július 17-én és 18-án zajlott le felvételi vizsgák második fordulója nyolc Bihar megyei vokácionális líceumban pedagógiai, teológiai, sport, művészet vagy modern nyelv szakokra. Az eredményeket tegnap hirdették ki.

Hét váradi és egy belényesi vokacionális középiskolában tartották meg kedden és szerdán a felvételi vizsgákat a különböző szakosztályokba. A vokacionális líceumokba olyan diákok jelentkezését várták, akik elhivatottságot éreznek egyházi, művészeti vagy egyéb területen. Július 17-én a nagyváradi Bihorul Sportiskolában nyolc órától kezdődtek el a felvételi vizsgák, egy órával később pedig a váradi Művészeti Líceumban és a Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban. Szerdán a másik öt vokacionális iskolában is lezajlottak a felvételi vizsgák: két pedagógiai iskolában, a váradi Iosif Vulcan Főgimnáziumban és a belényesi Nicolae Bolcaş Pedagógiai Líceumban, valamint három teológiai képzést biztosító iskolában: a váradi Iuliu Maniu Görög Katolikus Teológiai Líceumban, a Betel Pünkösdista Teológiai Líceumban és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban. A Iosif Vulcan Főgimnáziumban nem csak pedagógia szakra lehetett felvételt nyerni, hanem modern nyelvek (angol, spanyol) osztályokba is. Az említett középiskolákban a vizsgák kizáró jellegűek. Ha a diákok sikeresen átmennek a vizsgán, az elosztás média szerint zajlik (az iskolai átlag és az országos felmérő vizsgán szerzett jegyek átlaga). Ezek alapján alakítanak ki egy sorrendet az osztályok helyeitől függően.

Vannak még helyek

A Szent László Római Katolikus Iskolaközpontban a teológia-idegen nyelv profilú kilencedik osztályba 11-en, majd heten, összesen tehát 18 diák jelentkeztek. Elsőként egy szóbelin vettek részt, majd egy írásbeli vizsga következett. Zalder Éva az iskola igazgatója elmondta, hogy a felvételi harmadik szakaszába szeptember 3-án lehet beiratkozni ebbe az osztályba, így azok akik még nem jelentkeztek sehová, megpróbálhatják ezt a szakot. Az igazgatónő kihangsúlyozta, hogy a megmaradt tíz helyre felekezettől függetlenül várják a diákokat. „Sokan azért nem jelentkeznek, mert úgy gondolják, hogy ebbe az osztályba járni szigorú vallási kötelezettségekkel jár. Ez nem így van, hiszen ez is egy humán szak, csak több vallási tematikájú tantárgyat tanulnak a diákok. Sok szülő számára ez nem világos”-tette hozzá. A Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium teológia osztályába az első fordulóban 17-en, majd szerdán még egy diák jelentkezett, összesen tehát itt is tíz hely maradt. A felvételi harmadik szakasza szeptemberben folytatódik: szeptember 3-án lehet beiratkozni azokba a vokacionális iskolákba, ahol még maradt hely, szeptember 4-5-én pedig lezajlanak a felvételi vizsgák is.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!