ERDON Helyi hírek

2012.07.09. 14:31

Értékelték az érettségi eredményeket

Véget ért az idei érettségi vizsga, az eredményeket vasárnap függesztették ki. A nagyváradi magyar középiskolák igazgatónőit kérdeztük arról, mi a véleményük az elért eredményekről.

Véget ért az idei érettségi vizsga, az eredményeket vasárnap függesztették ki. A nagyváradi magyar középiskolák igazgatónőit kérdeztük arról, mi a véleményük az elért eredményekről.

A tavalyi évhez képest kicsivel jobb eredmények születtek az érettségi vizsgán, hiszen míg 2011-ben a diákok 50,38 százaléka vizsgázott sikeresen, addig idén ez az arány 53,37 százalékra emelkedett Bihar megyében. A nagyváradi magyar középiskolák vezetőit az érettségi vizsgák eredményeiről kérdeztük. Tóth Márta, az Ady Endre Elméleti Líceum igazgatónője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy idén 194 érettségiző (156 nappali és 38 esti tagozatos diák) iratkozott be a vizsgára, a nappali tagozatról 155 és estiről 35 tanuló jelentkezett a vizsgákra, nem csak az idei évfolyamból. A nappali tagozatosok közül 110 (70,97%) diák, míg az esti tagozatosok közül hét (20%) mentek át. Megtudtuk, hogy a tavalyi évhez képest egy kicsit gyengébbek lettek a jegyek. Az igazgatónő elmondta, hogy a tételek nem voltak nehezebbek mint tavaly, de a már sok éve vitatott matematika vizsgát a diákok idén is nagyon nehéznek tartották. „A tanárkollégák nem tartották olyan nehéznek a matematika tételeket, hogy az ilyen magas számú bukást eredményezzen.”-tudtuk meg. Hozzátette, hogy általában a gyenge eredményeket az is eredményezte, hogy a diákok egyre kevesebbet tanulnak és gyakorolnak, e nélkül viszont nem lehetnek semminek sem a mesterei. „A leadott anyagot diák-közelibbé, könnyebben elsajátíthatóvá kellene tenni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a tanulókból hiányzik a kitartó munka, a motiváció. Ha komolyan és rendszeresen tanulnának, nem lenne ilyen a helyzet.” Tóth Márta végezetül hozzáfűzte, hogy ősszel remélhetőleg az adys diákok javítanak majd, hiszen sokan csak egy-egy tantárgyból buktak, ez a hátrány a pótérettségiig behozható.

Óvások

Szabó Zsuzsanna, a váradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője elmondta, hogy az iskola eredményei kicsivel jobbak voltak a tavalyi évhez képest. Idén az átmeneteli arány 41,38 százalék A vizsgára jelentkeztek a tavaly megbukott diákok közül is. Szabó Zsuzsanna hozzátette, hogy sok mindent meg kellene változtatni az érettségi lebonyolításában: például a tételeket a tanulókhoz közelítve kellene összeállítani. Továbbá a diákok tanulás iránti motivációja és öntudata is növekednie kell, hiszen az érettségin a saját tudásukról kell számot adjanak. „A diákok közül többen is óvást nyújtottak be, most ezek eredményeit várjuk. A diákok úgy érezték, hogy a román vizsgán nagyobb jegyet érdemeltek volna”-mondta el az igazgatónő. Hozzátette, hogy kevesebb lenne a bukottak száma, ha a román nyelvet nem anyanyelvi szinten oktatnák a magyar diákoknak.

Tanulni kell

Hochhauser Enikő, a Mihai Eminescu Főgimnázium aligazgatónője kérdésünkre válaszolva kifejtette, hogy az iskola magyar tagozatos diákjainak eredménye kicsivel rosszabb volt, mint tavaly. A 76 érettségiző diák 43 százaléka megbukott, általában egy tantárgyból. A legtöbb problémát a román és a matek vizsgák okozták. A gyengébb eredmények okáról az aligazgatónő úgy nyilatkozott, hogy „az idei generáció elég gyenge volt. Egy részük ugyan nagyon jól teljesített, de többen kilencedik óta nem igazán tanultak.” Az aligazgatónő hozzátette, véleménye szerint a tételek nem befolyásolták az eredményeket, mivel az elmúlt évekhez képest nem voltak nehezebbek. Az aligazgatónő a fő problémát abban látja, hogy a fiatalok nem tanulnak eleget. Hochhauser Enikő elmondta, hogy a diákokat elsősorban azzal lehetne motiválni a tanulásra, hogy ha az egyetemekre visszavezetnék a felvételi vizsgákat. „A tananyag megváltoztatásával látványos eredményt nem nagyon lehetne elérni, hiszen aki nem akar tanulni, az ebben az esetben sem fog. Fontos a családi támogatás is, és az, hogy a szülők ösztönözzék a diákokat”-tette hozzá végezetül az aligazgatónő.

Középiskolák átmeneteli eredményei óvás előtt

Szent László Római Katolikus Iskolaközpont 24,68%; Emanuil Gojdu Főgimnázium 96,41%; Mihai Eminescu Főgimnázium 83,33%; Andrei Şaguna Műszaki Kollégium 26,46%; borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Iskolaközpont 7,69%; Művészeti Líceum 66,98%; margittai Horváth János Iskolacsoport 59,52%; margittai Octavian Goga Főgimnázium 89,92%; székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum 59,7%; Érmihályfalvi Mezőgazdasági Főgimnázium 47,22%; Szalontai Mezőgazdasági Iskolacsoport 29,17%; szalontai Arany János Iskolacsoport 47,83%; szalontai Arany János Főgimnázium 70,99%.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!