ERDON Helyi hírek

2012.07.04. 15:14

Érettségi: túl egy újabb vizsgán

Ismét kizártak egy érettségizőt Bihar megyében, ezúttal a Mihai Eminescu Főgimnáziumban vizsgázók közül, tudtuk meg Ilie Crăciun Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől.

Ismét kizártak egy érettségizőt Bihar megyében, ezúttal a Mihai Eminescu Főgimnáziumban vizsgázók közül, tudtuk meg Ilie Crăciun Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől.

 

Ennek az esetnek a kivételével az érettségi szerdai próbája incidensek nélkül zajlott tudomásunk szerint. 6106-an iratkoztak fel, közülük 5806-an jöttek el, azaz pontosan háromszázan hiányoztak. Ezúttal a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írtak dolgozatot az érettségizők, azaz matematikából, illetve történelemből.

Enyhébb büntetés

A matematikai profilú osztályokban végzők az úgynevezett T1 tételt kapták, a többi reál szakon végzett érettségiző pedig a T2-t. Az általunk megkérdezettek szerint a történelem nem volt túl nehéz, a T2 „egész jó volt”, azaz nehezebben megoldható feladatok is voltak ugyan, de a legtöbb könnyű volt. „Kicsit szívatós” volt viszont a T1, mondták az érettségizők, ám itt is voltak olyan feladatok, amelyeket viszonylag könnyen meg lehetett oldani.

Ami pedig a kizárt érettségizőt illeti: amint Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk, a művészeti líceum egyik diákjáról van szó, s az történt, hogy magánál hagyta a telefonját, s valaki felhívta a vizsga alatt. Mivel az ő esetében nem egyértelmű, hogy másolni akart, a vizsgabizottság az enyhébbik büntetés mellett döntött, azaz nem tehet le több vizsgát most, viszont az eddigieket elismerik és jelentkezhet az őszi érettségin. Súlyosabb esetben, amikor nyilvánvaló, hogy az érettségiző másolni akart, nemcsak az épp zajló vizsgaszesszióról zárják ki, hanem a következő kettőtől is, és egyetlen vizsgáját sem ismerik el – tehát jövő ősszel jelentkezhet legközelebb. Információink szerint annak az érettségizőnek az esetében, akit a román írásbeliről zártak ki, mivel internetről próbált információkhoz jutni mobiltelefonnal, ez utóbbi büntetést szabták ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!