ERDON Helyi hírek

2012.07.02. 13:41

E-ticketing: csak tesztelnek

Nagyvárad- Még mindig csak tesztelik az e-ticketing rendszert, tájékoztatta hétfőn az Erdély Online-t Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója. Működési szabályzat is kell.

Nagyvárad- Még mindig csak tesztelik az e-ticketing rendszert, tájékoztatta hétfőn az Erdély Online-t Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója. Működési szabályzat is kell.

 

Bár korábban július 1-től tervezték bevezetni, még mindig csak tesztelik az e-ticketing rendszert, tájékoztatta hétfőn honlapunkat Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) vezérigazgatója. Ez azt jelenti, hogy zajlik az átvételi folyamat, az ezzel kapcsolatos papíroknak az átvétele, és még meg kell szerkeszteniük a működési szabályzatot, melyet aztán a nagyváradi önkormányzati képviselő-testületnek is el kell fogadnia. Egyébként ennek megtörténte, vagyis az új hálózatnak a működésbe helyezése után sem tűnik majd el teljesen a papír alapú jegy- és bérletrendszer, hanem még körülbelül hat hónapig vagy egy évig párhuzamosan használható lesz a kártyással.

A lényeg

Az új rendszer lényege, hogy felszálláskor az utas felmutatja a kártyáját az ajtók közelébe felszerelt készüléknek, mely ellenőrzi ennek érvényességét, és levonja az egy utazásnak megfelelő elektronikus pontszámot. A vezérigazgató a már most hallható elégedetlenkedő megjegyzésekhez- nagy lesz a tumultus az ajtók környékén- annyit fűzött hozzá: a világ civilizált országaiban már évek óta ilyen rendszer működik, különben pedig normálisan csak a tömegközlekedési jármű első ajtójánál kellene felszállni.

A jegyérvényesítés után az elektronikus adatot az OTL-nél levő szerverre továbbítja majd a hálózat. Az ellenőrök a járművekbe felszerelt leolvasóknál is kontrollálhatják az utasok kártyáit, de hordozható kártyaleolvasó is lesz majd náluk. Ugyanakkor az új rendszer a járatok utasszámával, eredményességével, kihasználtságával kapcsolatos információkat is nyújt, ami a közösségi közlekedésnek az önkormányzati támogatása szempontjából hasznos.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék#e-ticketing

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!