ERDON Helyi hírek

2012.07.15. 16:59

Bérmálkozás Várad-Olasziban

Nagyvárad- Vasárnap délben a nagyvárad-olaszi Szentlélek plébániatemplomban Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök 25 fiatalnak, illetve felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

Nagyvárad- Vasárnap délben a nagyvárad-olaszi Szentlélek plébániatemplomban Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspök 25 fiatalnak, illetve felnőttnek szolgáltatta ki a bérmálás szentségét.

 

Zsúfolásig megtelt vasárnap délben ünneplőkkel a nagyváradi Barátok temploma. A szentmise kezdetén a bérmálkozók köszöntötték az egyházmegye főpásztorát, aki bevezetőjében bátorító szavakat intézett hozzájuk, kihangsúlyozva az esemény jelentőségét, súlyát. Arra hívta fel a figyelmüket: minden ilyen eseménykor az első pünkösd elevenedik meg számunkra, és ez a nap nemcsak a bérmálkozók részére ünnep, hanem az egyházközségnek, a családnak, a hozzátartozóknak és a barátoknak, sőt az egész egyháznak, hiszen a jelöltek a Szentlélek által megerősítve, a krisztusi életet vállalva, gazdagítják a katolikus egyházat és akarnak értékes emberekké válni.

Az evangéliumi részlet Szent János könyvéből szólt, majd az ilyenkor megszokott szertartás szerint Kiss Albert főesperes-kanonok, mint a várad-olaszi Szentlélek-templom plébánosa bemutatta a megyés püspöknek híveit, jelezve, hogy előkészültek a bérmálkozásra, és a szentség kiszolgáltatását kérik. Ugyanakkor arról tanúskodott, hogy megfelelő hitoktatásban részesültek, gyóntak és méltóak rá, hogy Krisztus harcosai közé sorolják őket. Ezután a főpásztor azt kérdezte a jelöltektől: tudják-e, hogy mit művel bennük a Szentlélek, amire a jelöltek hangos szóval válaszoltak.

Kulcsszavak

Prédikációjában Exc. Böcskei László folytatva a jelöltekkel a múlt csütörtökön elkezdett beszélgetést, pár olyan gondolatot fogalmazott meg, melyek arról szóltak, hogy miért fontos a bérmálkozás, mivel gazdagítja őket, mire kell odafigyeljenek, hogyan tudják elérni azt, hogy a most elkezdett folyamat kibontakozzék bennük. Négy kulcsszót- változás, megújulás, várakozás és továbbadás- emelt ki annak érdekében, hogy tudatosítsa bennük azt, milyen nagy lehetőség előtt állnak a bérmálkozásuknak köszönhetően. Az Apostolok cselekedeteinek második fejezetét idézte, kiemelve azt, hogy miután a Szentlélek lángnyelvek formájában leereszkedett hozzájuk, és behatolt az életükbe, az addig reményvesztett, elkeseredett, bezárkózott és búsuló férfiak teljesen megváltoztak, és bátran hirdetni kezdték Isten csodálatos tetteit szerte az egész világban, ismerősöknek és idegeneknek egyaránt. A lelki élményt tehát nem tartották meg csupán maguknak, hanem továbbadták, és a nagy nyilvánosság előtt is tanúskodni kezdtek Krisztusról, és ez megújulást hozott az életükbe. Elkezdődött az egyház léte, és a megalakult keresztény közösségek várni kezdték az apostolokat, Pétert és Jánost, vágyakoztak utánuk, hogy ne csupán halljanak és tudjanak az örömhírről, hanem még jobban átérezzék ennek fontosságát, közösségben legyenek az Úrral. „Isten a bérmáláskor titeket is megszólít, azt üzeni: fontosak vagytok a számára, mert szebbé és jobbá akarja tenni az életeteket”, mondta a főpásztor a jelölteknek.

Két példa

Exc. Böcskei László megyés püspök azokból a levelekből olvasott fel részleteket- természetesen névtelenül-, melyekben a fiatalok arról írtak, hogy hogyan és miért készültek a bérmálás szentségének felvételére. A főpásztor ugyanakkor két egyházi személyiségtől is idézett, arra figyelmeztetve őket, hogy a helyes út mindig a helyes irány kiválasztásával és a Szentlélek társaságában megtett első lépésekkel kezdődik, és annak tudatában viselkedjenek, hogy sokak számára az életük örömhír.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!