ERDON Helyi hírek

2012.07.03. 14:56

Anyanyelvükből vizsgáztak

Információink szerint nem zártak ki senkit az érettségi keddi, anyanyelvi próbájáról Bihar megyében, s e megmérettetés során is minden rendben zajlott.

Információink szerint nem zártak ki senkit az érettségi keddi, anyanyelvi próbájáról Bihar megyében, s e megmérettetés során is minden rendben zajlott.

 

A nagyváradi Ady Endre Középiskolában érettségizők arról számoltak be: idejében fogtak neki a dolgozat megírásához, s a tételeket a legtöbben nem tartották nehéznek. Megoszlottak a vélemények arról, hogy az első, vagy a harmadik tétel volt-e a legnehezebb, a másodikat viszont szinte mindenki könnyűnek tartotta. „Fel is készítettek bennünket rendesen, aki tanult, az tudott legalább egy kilences dolgozatot írni” - mondta az egyik adys érettségiző.

Tételek

Első tételként Balassi Bálint Borivóknak való című versét kapták, ezt kellett értelmezniük két oldalnyi összefüggő szövegben, megadott szempontok szerint. Második tételként egy a www.hungarikumok.hu című honlapon szereplő szövegrészt kaptak, mely az erdélyi kopókról szól, s ezzel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk, illetve kérdésekre válaszolniuk. A harmadik tétel egy mintegy kétoldalas terjedelmű értekezés megírása volt A történeti tárgyú elbeszélés a magyar irodalomban címmel. Itt többek között Arany Jánosnak a Szondi két apródja, V. László és Kemény Zsigmond Zord idő, Jókai Mórnak A kőszívű ember fiai, Móricz Zsigmondnak a Tündérkert, vagy Kós Károlynak a Varju nemezetség című művét vehették alapul. Az értekezést egyetlen irodalmi alkotás alapján kellett megírni, ugyancsak megadott szempontok szerint.

A Bihar megyei tanfelügyelőségtől nem kaptunk pontos információkat a jelenlétről, ugyanis áramkimaradás miatt nem lehetett hozzáférni a számítógépekbe táplált adatokhoz. Ilie Crăciun főtanfelügyelő helyettestől annyit tudtunk meg: információi szerint nem zártak ki senkit erről a vizsgáról és egyéb gondok sem történtek a felmérés ideje alatt Bihar megyében.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!