ERDON Helyi hírek

2012.07.31. 09:48

Amerikai gyakorlat, hazai tapasztalatok

Nagyvárad - Bostoni egyetemistákat, valamint tanárukat látja vendégül a Ruhama Alapítvány. A hétfői sajtótájékoztatón a vendégek tapasztalatikat, következtetéseiket osztották meg a résztvevőkkel.

Nagyvárad - Bostoni egyetemistákat, valamint tanárukat látja vendégül a Ruhama Alapítvány. A hétfői sajtótájékoztatón a vendégek tapasztalatikat, következtetéseiket osztották meg a résztvevőkkel.

 

Betty Blythe, az egyesült államokbeli Boston College tanára immár tíz éve látogat rendszeresen Romániába, ezúttal tíz szociális munkás hallgató kíséretében jött el. Európai körútjuk során pár napot Budapesten töltöttek, majd több romániai szociális intézményt látogattak meg. Amint Betty Blythe elmondta, ez a fiatalok számára szakmai gyakorlatnak számít, sokat tanulnak az itt látottakból, tapasztalataikat megosztják majd kollégáikkal, illetve dolgozatot írnak ezekről.

Bostonban kevés roma közösség él, ezért nehéz összehasonlítani az ottani romák helyzetét az itteniekkel – válaszolt kérdésünkre a bostoni egyetem tanára.

Nincs törekvés

Ami pedig az általános szociális problémákat illeti, tény, hogy náluk sokkal enyhébb a szegénység, mint nálunk, ezenkívül úgy véli, a román kormány nem foglalkozik eleget a roma közösségek segítésével. Megvannak ugyan a törvények, de nincs törekvés arra, hogy ezeket be is tartsák, véli Betty Blythe. Az Amerikai Egyesült Államokban a hatvanas években szembesültek olyan problémákkal, mint most Romániában, s náluk a színesbőrűekkel szemben létezik még diszkrimináció, azonban sokkal kisebb mértékben, mint itt nálunk a romákkal szemben. „Persze nem azt akarom mondani, hogy mi tökéletesek vagyunk, nálunk is sok probléma van még ezen a téren” - tette hozzá. Az egyik bostoni egyetemista arról számolt be: nagy hatással volt rá az, hogy az itteni roma gyerekek mennyire tudnak örülni olyan apróságoknak (színesceruzák, filctollak, gyurma), melyek Amerikában minden kisgyerek számára hozzáférhetőek.

Aktív módszerek

Mint elhangzott: a Ruhama Alapítvány tevékenységét a roma közösségek segítése terén példaértékűnek tartják.Tina Daragiu, a Ruhama alapítvány képviselője ezzel szemben azt hangsúlyozta ki: két amerikai modell inspirálja őket tevékenységükben. Az egyik az intézményekkel való munkát helyezi előtérbe, s az itt tapasztalható diszkrimináció csökkentésére törekszik, a másik pedig magáról a roma közösségekkel való munkáról szól. Itt is a mentalitás megváltoztatásán van a hangsúly. Fontos lenne, hogy az állami támogatást aktív, elhelyezkedést segítő módszerekkel egészítsék ki, mert másképp a passzív magatartást bátorítják.

A beszélgetést követően az amerikai vendégek, valamint az alapítvány képviselői Diószeg felé vették útjukat, ahol a Ruhama Alapítvány a Nyári Iskola elnevezésű, romákat segítő programja zajlik.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!