ERDON Helyi hírek

2012.07.03. 13:33

A régi zene váradi nagykövetei

Nagyvárad- A váradi Il Pastor Fido nevű régi zene együttes fő célja az európai reneszánsz, illetve barokk kor zenei világának megelevenítése korhű és modern hangszerek historikus előadásában.

Nagyvárad- A váradi Il Pastor Fido nevű régi zene együttes fő célja az európai reneszánsz, illetve barokk kor zenei világának megelevenítése korhű és modern hangszerek historikus előadásában.

 

A 2009-ben meghirdetett kolozsvári La Stravaganza barokk nemzetközi verseny gyakorolt ösztönző hatást a nagyváradi Il Pastor Fido régizene együttes megalakulására. A Gáti Sándor- oboa, Török Apollónia- fuvola, Garai Zsolt- csemballó összetételű együttes fő célja az európai reneszánsz, illetve barokk kor zenei világának megelevenítése korhű és modern hangszerek historikus előadásában, sajátos hangszerelésben. Ugyanakkor fontosnak tartják a reneszánsz és barokk kor változatos zenéjének elérhetővé tételét a széles közönség számára is. Ennek érdekében hangszerbemutatóval egybekötött zenei foglalkozást nyújtanak gyerekek számára, valamint élő korabeli táncházzenét szolgáltatnak úgy kicsinyeknek, mint felnőtteknek egyaránt. Végül, de nem utolsó sorban a város fontosabb egyházi, irodalmi, történelmi eseményein, rádió és televízió műsorokban is szívesen besegítenek.

Török Apollónia az Erdély Online-nak azt nyilatkozta: legutóbb, vagyis június 26-án Brüsszelben, az Európai Parlament székhelyén léptek fel, Tőkés László EP-képviselő parlamenti irodája meghívásának eleget téve azon az ünnepségen, melyen a Közös tér – Közös örökség című vándorkiállítást nyitották meg, ami a Kárpát-medencei megújuló építészeti örökséget volt hivatott bemutatni. Erdélyi reneszánsz dalokat játszottak, melyek illettek a tárlat képeihez, az ott elhaladó EP-képviselők, diplomaták, hivatalnokok nagy megelégedésére.

Barokk hangszerek

Ezt megelőzően május 28- június 1. között Apollónia és Sándor részt vettek egy Bukarest melletti mesterkurzuson (Moeciu de Sus), ahol Belgium legelismertebb tanárai oktatták őket, akik máskülönben a Belga Királyi Akadémián tanítanak régi zenét, de ezen a felkészítőn historikus hangszeroktatást végeztek, vagyis nem a váradi filharmóniában megszokott hangszereket, hanem barokk fuvolát és barokk oboát használtak. Az Il Pastor Fido tagjai számára ez azért bizonyult hasznosnak, mert szép lassan ők is át akarnak térni csak a barokk hangszerekre. Az ősz folyamán, október 1-5. között Sándor szintén Belgiumban egy mesterkurzuson, illetve koncerten vesz majd részt, utána pedig október 24-28. között egy régi zene fesztivál-kurzuson lesz jelen, a román fővárosban.

Egy másik fontos állomás lesz a három ifjú művész életében a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, mely az idén július 8-15. között zajlik, és ahol mesterkurzusokra is sor kerül. Sándor és Zsolt a fesztiválzenekarban játszik (előbbi szólistaként), Apollónia pedig barokk fuvolán tanul. Ezután Zsoltnak Kolozsváron lesz július 11-én egy barokk szóló koncertje, a Farkas utcai református templomban.

Török Apollóniától azt is megtudtuk: a Kájoni-kódex darabjait szokták játszani, mely a 17. századi erdélyi reneszánsz zenetörténet egyik legfontosabb és legértékesebb dokumentuma. Megjegyezte: örömmel tölti el, hogy a váradi zenekedvelő közönség fogékony és nagy érdeklődést tanúsít az általuk játszott reneszánsz és barokk kori zene iránt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!