ERDON Helyi hírek

2012.07.16. 11:27

A magyarok a szeretet nemzete

A Magyar Örökség-díjas néprajzkutató, Molnár V. József tartott előadást július 14-én Ki a magyar? Mi a magyar? A magyarság küldetése címmel a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.

A Magyar Örökség-díjas néprajzkutató, Molnár V. József tartott előadást július 14-én Ki a magyar? Mi a magyar? A magyarság küldetése címmel a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.A Magyar Állampolgárok Klubja meghívására érkezett Nagyváradra Molnár V. József néprajzkutató, aki a magyarság történetéről, küldetéséről tartott előadást az szép számban összegyűlt közönségnek. Az előadó köszöntésében kiemelte, hogy a legfontosabb az, hogy a magyarok lelkébe ne égjenek bele a trianoni határok. Mint elmondta, a választott témát azért tartja fontosnak, mert sokan nem igazán tudják ki is a magyar, főleg az internet alapozta tudás miatt. „Őseinket, a szkítákat a teremtő Isten szervezte társadalommá. Isten ősképekkel igazgatja a világot, amely ősképek az élet minden mozzanatát megmutatják. Minden kisgyermek ősképekkel születik a világra. A magyarok az Istentől kapott tudás alapján szerveződnek ma is nemzetté”- részletezte Molnár V. József. Kifejtette, hogy minden nemzetnek, családnak és egyénnek küldetése van a világon. Minden egyénnek feladata van, de sokszor letér a kiszabott útról. A világ tele van olyan emberrel, akik nem végzik a dolgukat, de csak az az ember kap Istentől biztonságot, aki az ő általa kijelölt küldetést elvégzi – hangzott el. Az előadó kitért a gyermekek nevelésére is. Elmondta, hogy a régi időkben nem erőszakoltak rá a gyerekekre olyasmit, amihez nem volt adottsága, hagyták, hogy a kijelölt úton járjon.

Mindenkinek küldetése van

A családoknak is küldetésük van, elég csak az olyan családokra gondolni, ahol több évtizede, esetleg évszázada ugyanazt a mesterséget űzik. A nemzeteknek is megvan a maga küldetésük. Molnár V. József a testvérmondákra is kitért. Párhuzamba állította Káin és Ábel, Romulus és Rémus, valamint Hunor és Magor mondáját. „Úgy tartjuk, hogy az irigység minden rossz alapja. Sajnálom román barátainkat, akik egy irigységen nyugvó mondát választottak népük alapjául. Hunor és Magor legendájából megtanuljuk, hogy aki tud szeretni, az le is tud mondani, és aki le tud mondani, az boldogságot, szabadságot lel”- fűzte hozzá az előadó. Elmondta, hogy az ősképeket sajnos már nem tanítják az iskolában, sőt az óvodákban kimossák azt az őstudást, amivel a földre születik minden ember. Hozzátette, történelmet az ősképek ismerete nélkül nem lehetne tanítani. Az előadás során szó esett Szent Lászlóról, és számos magyarról, akik népeket kötöttek össze. Molnár V. József végezetül példákat sorolt fel arra, hogy a magyar miért a szeretet nemzete. „Az az igazi magyar, aki szeretni tud és nem az, aki két téglával veri a mellét”- tette hozzá. Az előadó arra kérte a jelenlevőket, hogy nézzenek utána mindannak, amit az este folyamán hallottak, hiszen az igazi tudás az, aminek az ember utána jár. Az előadás előtt és után meg lehetett vásárolni Molnár V. József köteteit, amelyeket a néprajzkutató az est végén dedikált. Molnár V. József, Magyar Örökség díjas néprajzkutató könyvei megvásárolhatók a Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség iratterjesztési osztályán és az Illyés Gyula Református könyvesboltban.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!