ERDON Helyi hírek

2012.07.03. 11:35

A 100 Tagú Cigányzenekar különdíjazta

Nagyvárad- Iványi Carmen Silvia énekesnő a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásán végezte felsőfokú tanulmányait, klasszikus canto szakon. Több zenei tehetségkutató versenyben is sikereket ért el.

Nagyvárad- Iványi Carmen Silvia énekesnő a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásán végezte felsőfokú tanulmányait, klasszikus canto szakon. Több zenei tehetségkutató versenyben is sikereket ért el.

 

Iványi Carmen Silvia a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásán végezte felsőfokú tanulmányait, az idén fejezte be a mesterképzést. Elmondása szerint annak idején azért választotta a klasszikus canto szakot, mert nagyon szereti a zenét. Furcsa módon nem tudja, honnan örökölte ezt az érzést- talán az egyik nagymamájától, édesapja anyukájától- más családtagját azonban nem foglalkoztatja különösképpen a zene. Őt viszont annál inkább: már gyermekkorában arról álmodozott, ha felnő, énekesnő lesz belőle, esetleg egy együttes tagjaként éli majd a mindennapjait. Valójában csak kilencedikes korában kezdett el komolyabban zenét tanulni, a váradi Művészeti Líceum diákjaként. Először klasszikus cantot, majd megpróbálkozott a többi zenei stílussal is: a magyar nótával, a mulatós zenével, a diszkóval, az örökzöld slágerekkel, a pop-rockkal és a dzsesszel is. Kedvence nincs, de a klasszikus canto szak elvégzése segített neki abban, hogy tovább fejlődjön, képezze a hangját.

Legjobb női hang

Közben különböző tehetségkutató versenyekre is benevezett- Eurorégiós Dalfesztivál, Nótasztár (utóbbin a legjobb női hangnak választották, bár nagy volt a konkurencia) stb.- melyeken szép sikereket könyvelhetett el, a legjobbak közt volt. Fő vágya, hogy minél tovább, minél magasabb szakmai szintre eljusson. Gondolkodik abban, hogy egy nevesebb zenei intézmény alkalmazásába álljon- mint például a Nagyváradi Állami Filharmónia vagy a Kolozsvári Magyar Opera-, de ez természetesen nem csak tőle, hanem attól is függ, hogy hol adódik erre esély. Addig is a szórakoztató zenei stílust karolná fel, mivel megítélésében ez lehetőséget biztosít számára a kibontakozásra. Elismeri: volt egy időszak az életében, amikor nagyon komolyan csak az operára koncentrált, de aztán valahogy úgy alakult, hogy a többi műfaj irányába is nyitott lett. A nyáron minél több helyen szeretne fellépni: nem csupán Bihar megyei, hanem magyarországi meghívásokra is számít, hiszen a Nóta TV Nótasztár versenyének köszönhetően már az anyaországban is ismerik a nevét. Bízik benne, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarral is együtt koncertezhet, mivel állítása szerint a Nótasztárban különdíjat kapott tőlük. Állítása szerint már volt is szó egy közös váradi fellépésről a Kossuth utcai parkolóban, csak sajnos valamilyen okokból kifolyólag ez még nem jött össze. Körülbelül egy hónappal ezelőtt Kecskeméten szerepelt, az elmúlt vasárnap pedig a hegyközpályi községi napon aratott szép közönségsikert. Legközelebb Hegyközcsatárban lehet őt majd látni-hallani, augusztus 4-én. Az ifjú énekesnő ugyanakkor sem feledkezett meg beszélgetésünkkor, hogy köszönetet mondjon tanárnőinek, akik a Művészeti Líceumban vagy a Nagyváradi Egyetem Zenei Fakultásán egyengették útját: Florina Burdaşnak, Lavinia Cherecheşnek és Florina Hinsunak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!