ERDON Helyi hírek

2012.06.20. 15:27

Változatos nyári programok

Nagyvárad- A nyári vakációban sok lehetőség áll a gyermekek és fiatalok rendelkezésére, ha tartalmasan akarják eltölteni a szabadidejüket. Mehetnek táborba, kirándulni, de itthon is maradhatnak.

Nagyvárad- A nyári vakációban sok lehetőség áll a gyermekek és fiatalok rendelkezésére, ha tartalmasan akarják eltölteni a szabadidejüket. Mehetnek táborba, kirándulni, de itthon is maradhatnak.

 

A Bihar Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság kínálatában közel 300 Bihar megyei táborhely áll a diákok rendelkezésére a nyári vakációban, négy helyszínen: Nagyváradon, Vársonkolyoson, Jádremetén és a Barátka-patak völgyében. Ciprian Gavra, az intézmény tanácsosa ezzel kapcsolatban tegnap azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: Váradon 80 hely van, négyágyas szobák saját vizesblokkal, tévével és kantinnal. A napi költség 81 lej, ami magában foglal három étkezést is. A vársonkolyosi táborban 60 hely van fenntartva egy háromszintes pavilonban, plusz további 20 hely tíz házikóban. A szobák 2-5 ágyasok, és a mosdó közös, viszont a szállás olcsóbb, napi 61 lejbe kerül, három étkezéssel. A Barátka-völgyi szabadidőközpontban 25 hely várja az érdeklődőket egy kétszintes menedékházban, valamennyi helyiség három ággyal rendelkezik, valamint 50 hely van még házikókban. A napi szállás és étkeztetésért 57 lejt kérnek. A jádremetei táborban 55 hely létezik, a szobák kettő vagy négyágyasak, a vizesblokk közös. A napi szállásért szintén 57 lejt kell fizetni, az ár három étkezést is tartalmaz.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy évről-évre csökken a táborozó fiatalok száma. Az illetékesek ezt azzal magyarázzák, hogy sokba kerül a vonat, személyautóval pedig nehezen megközelíthetőek a vidéki helyszínek.

Más lehetőségek

A táborokon kívül más kikapcsolódási lehetőségek is rendelkezésére állnak azon gyermekek, illetve fiatalok számára, akik Váradon kivánják tölteni a vakációjukat, vagy hosszabb és tartalmasabb kirándulásokra vágynak. Ertsey Melindától, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által működtetett Vár-Lak Ifjúsági Központ pasztorál asszisztensétől megtudtuk: július végén Jászvásáron szerveznek egy országos ifjúsági találkozót, de oda inkább román fiatalokat várnak. Augusztus 2-15. között viszont egy nagyobb szabású kirándulást szerveznek a franciaországi Taizébe, ahol tulajdonképpen egy hetet töltenek, az út többi része az utazással telik. Augusztus közepén pedig Csíksomlyóba mennek, szintén egy ifjúsági találkozóra. Akik valamilyen okból nem tudnak élni ezen lehetőségekkel, azok se szomorkodjanak, hiszen a Kanonok sor 9. szám alatti Vár-Lak többnyire minden délelőtt várja a fiatalokat, s zajlanak az év közben megszokott programok is: vasárnap esténként bibliaórák, minden hónap harmadik csütörtökén szentségimádás a Székesegyházban, illetve minden második és negyedik csütörtökön filmklub.

Az elmúlt években egyébként a legtöbb református egyházközségnél is szokássá vált, hogy vakációs bibliaheteket szerveznek, valószínűleg az idén sem lesz másképp. Mátyás Judit, a Körös utcai evangélikus óvoda vezetője érdeklődésünkre válaszolva elmondta: egész július folyamán fogadják a gyermekeket, játékos foglalkozásokkal, akár más óvodákból is, a 0729/082.547-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!