ERDON Helyi hírek

2012.06.07. 12:35

Táblaavató egyelőre utoljára

Nagyvárad- Szerda délután a kapucinus rendháznál folytatták a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány táblaavatási sorozatát, melynek keretében a nagyváradi műemlék jellegű épületeket jelölik meg.

Nagyvárad- Szerda délután a kapucinus rendháznál folytatták a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány táblaavatási sorozatát, melynek keretében a nagyváradi műemlék jellegű épületeket jelölik meg.

 

A kapucinus rendház bejáratánál tartott ünnepségen Sárközi Zoltán, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány elnöke bejelentette: egyelőre a táblaavató sorozat végéhez értek, de nem azért, mert elfogytak volna az épületek vagy a táblák, hanem amiatt, mivel az elmúlt négyéves választási ciklusban vasárnapig szól a mandátuma, s csak az újabb önkormányzati képviselői tisztség megszerzése jogosítja majd fel őt arra, hogy folytassa tevékenységét a fundáció élén. Megjegyezte: Mîrţ Mihály római katolikus plébánostól engedélyt kaptak arra, hogy a templom után a kolostor falára is táblát helyezzenek ki, a leleplezés után pedig lehetőség nyílik arra, hogy a jelenlevők megtekintsék az ingatlan felújított szobáit.

Sokszínű város

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ váradi polgármesterjelöltje elmondta: a kapucinus rendház az 1730-as években épült, és 1837-ben restauráltak egy akkori tűzvészt követően, egy évvel hamarabb, mint a templomot. Egyszerű, klasszicista stílusban épült ugyanúgy, mint a kapucinusok temploma. „Azt gondolom, hogy azért nagyon illik ennek a tíz helyszínes avatásnak a végére, mert pontosan azt jelzi, ami Váradot naggyá kell tegye. Ha a városról beszélünk, elsősorban a szecessziós épületekkel dicsekszünk, de ezen sorozat tartalmazott barokk és klasszicista ingatlanokat is. Azt üzeni tehát számunkra ez a rövid ünnepség, hogy mennyire sokszínű és sokoldalú épített örökségében is a város”, hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: reméli, nem szakad meg ez a sorozat, hiszen arra kell törekedjünk, hogy mindenkinek megmutassuk Nagyvárad értékeit.

A táblát Cseke Attila és Sauer András, az RMDSZ várad-újvárosi alapszervezetének elnöke leplezték le, utóbbit azért érte ez a megtiszteltetés, mivel gyermekkorában a kapucinus templomban ministrált.

A kapucinus rendház

A kapucinus kolostort 1734-1740 között építették, 1837-ben restaurálták. A rendházat a Váradon 1727-től működő kapucinus rend tagjai építették a templommal együtt. Az 1836-os tűzvészt követően Barhel György tervei alapján restaurálták és belsőleg átalakították. 1990-ben a kolostor déli szárnyát lebontották.

Ciucur Losonczi Antonius

Csatlakoztatná Váradot az Egészséges Városok Hálózatához Csatlakoztatná Váradot az Egészséges Városok Hálózatához

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!