ERDON Helyi hírek

2012.06.14. 17:01

Sztrájkhelyzet a Hanilnál

Válsághelyzet állt elő a koreai tulajdonú, Bihar község mellett működő Hanil Electronicsnál, a munkások leálltak a termeléssel.

Válsághelyzet állt elő a koreai tulajdonú, Bihar község mellett működő Hanil Electronicsnál, a munkások leálltak a termeléssel.

 

Leállt lényegében a közismert Hanil Electronics gyár csütörtökön. A Bihar község melletti termelőegységnél a munkások letették a munkát – ám lényegében azért, mert egyes hírek szerint kényszerűségből letétették velük. Mint ismeretes, a cég igazi erődítményként őrzi telephelyét, és belső ügyeit sem szereti a nyilvánosság elé tárni. Ezért forrásaink, a szerkesztőségünknek nyilatkozók maguk sem akarták a nyilvánosság előtt vállalni kilétüket.

Gondok

Egyik informátorunk azt közölte, hogy botrányos helyzet állt elő a vállalkozásnál csütörtök reggel. „Leállt a gyár, az embereket egyik napról a másikra az utcára teszik, lehet, hogy még munkanélküli segélyt sem kapnak” – fogalmazott a vállalat egyik alkalmazottja. Hozzátette, hogy tiltakozásképp az alkalmazottak kivonultak munkahelyeikről, a rendőrség is kivonult, ám utóbbi azért, hogy biztosítsa a helyszínt. A munkavállalók és a munkaadók között egyezkedés kezdődött.

Egy másik forrásból azt az információt kaptuk, hogy egyrészt nehéz anyagi helyzetbe került maga a vállalkozás, ami miatt az alkalmazottak nehéz helyzetbe kerültek, másrészt utóbbiak erre spontán sztrájkkal reagáltak csütörtökön, mivel munkahelyeik veszélybe kerültek. Hivatalosan meg nem erősített információ, hogy a Hanil ellen csődeljárás fenyeget. Úgy tudni, talán amiatt jutottak ide, hogy egy befektetéshez túl nagy banki hitelt vettek fel, amelyet nem bírnak fizetni.

A Hanil 2008 végén költözött a Szentandrás községbeli Palotáról Bihar mellé. Ott 11 hektárt vásárolt fel a környékbeli legelőkből, jóval a piaci ár alatt. Emellett az önkormányzattól további húsz hektár megvásárlásáról kaptak lehetőséget akkoriban. Ezzel kezdődött a cég bihari telephelyének története. A koreai vállalkozás a Samsungnak gyárt alkatrészeket, például LCD monitorokat, digitális fotókereteket, nyomtatott áramköröket stb., több száz alkalmazottja van itt. Régebben arról is szóltak hírek, hogy a csúcstechnológiával dolgozó cégnél egyes fizetések nagyon alacsonyak.

Szeghalmi Örs

A Hanilnál kialakult helyzettel kapcsolatosan a következő levél érkezett pénteken a reggeli órákban szerkesztőségünkbe:

Tisztelt szerkesztőség!

A bihari Hanilnál semmi sem változott, a munkások ott aludtak a gyárban. Kénytelenek voltunk, mert a vezetőség nem áll szóba velünk. Tegnap még ígérgettek, ma már semi… A munkanélküli segélyhez szükséges papírokat sem akarják megcsinálni. A munkaügyisek voltak kint a tegnapi nap folyamán, de szóba sem álltak velünk, a munkáltatóhoz irányítottak… Ők viszont semmit nem tesznek.

Helyi „illetékesek”, ill. a megyétől sem volt itt senki, senkit nem érdekel a munkások helyzete.

A bihari újra megválasztott polgármester asszony a választás előtt a gyárral dicsekedett, hogy idehozta őket. Most, hogy baj van, miért nincs itt, hogy próbáljon legalább közvetíteni? Addig jók voltunk, amíg dolgoztunk éhbérért, meg amíg szavaztunk rá…

Sajnos ide jutott a világ, a kisemberekkel senki nem foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!