ERDON Helyi hírek

2012.06.11. 16:12

Rendben zajlik az érettségi

Információink szerint eddig fennakadások nélkül zajlott Bihar megyében az idei érettségi első próbája, a román nyelv és irodalom kompetenciavizsga. Nem voltak különleges esetek sem.

Információink szerint eddig fennakadások nélkül zajlott Bihar megyében az idei érettségi első próbája, a román nyelv és irodalom kompetenciavizsga. Nem voltak különleges esetek sem.

 

Amint Daniel Negrean főtanfelügyelőtől, a megyei vizsgabizottság elnökétől megtudtuk, sehol nem volt gond az érettségi első napján. Az iskolák informatikusai 10.30-kor kapták meg a jelszavat, amellyel elérhetővé váltak az érettségi tételek, s mindenütt idejében töltötték le és sokszorosították azokat – annak ellenére, hogy egyes tanintézetekben kisebb áramkimaradások voltak. Amúgy megyeszerte 47 tanintézetben zajlik ez a megmérettetés, azaz minden iskolában, ahol vannak végzős osztályok.

A nagyváradi Ady Endre Középiskolában 171 fiatal iratkozott fel erre a próbára, mindannyian az idén végeztek, tudtuk meg Tóth Márta iskolaigazgatótól, az iskolai vizsgabizottság elnökétől. Azok, akiknek korábbi alkalmakkor nem sikerült az érettségijük, valószínűleg ezen a vizsgán már túljutottak, tehát nem kell megismételniük.

Kamerával

A vizsga metodológiája amúgy nem sokat változott tavalyhoz képest: a diákok az idén is abban a tanintézetben teszik le a kompetenciavizsgákat, ahol végeztek, és az iskola tanárai felügyelik őket. Talán az egyedüli különbség az, hogy ezúttal ezekről a próbákat is kamera rögzíti. Az Ady Endre Középiskolában két osztályteremben zajlott a felmérés, ezeket előzőleg Tóth Márta, valamint Farkas Tünde tanfelügyelő ellenőrizte, beleértve a kamerákat is, amelyeket még a felmérés kezdete előtt elindítottak.

Nem bukhatnak

Ennek a próbának – akárcsak a többi kompetenciafelmérő vizsgának - gyakorlatilag nagyon kis tétje van, ugyanis a minősítés, amit a diákok kapnak, nem számít be az érettségi átlagba és bukni sem lehet. Ennek ellenére érezhetően izgultak az érettségizők. Déli tizenkét órakor kezdődött el a felmérés. Hat-hat diák vonult be a két osztályterembe, kihúzták a tételeket, majd az elsőnek húsz perc állt rendelkezésükre kidolgozni azokat. Ma19 óráig tart a felmérés, holnap pedig 9-től 18 óráig szóbeliznek az érettségizők ebben a tanintézetben. Ezt követően két napon keresztül magyar nyelvből és irodalomból bizonyítják be tudásukat az Ady Endre Gimnázium végzősei.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!