ERDON Helyi hírek

2012.06.06. 17:30

OTL: új „jegyrendszert” vezetnek be Váradon

Az utolsó simításokat végzik azon az elektronikus jegyrendszeren, amelyet a nagyváradi közszállításban fognak alkalmazni – várhatóan július 1-jén indul, egyelőre részlegesen.

Az utolsó simításokat végzik azon az elektronikus jegyrendszeren, amelyet a nagyváradi közszállításban fognak alkalmazni – várhatóan július 1-jén indul, egyelőre részlegesen.

 

Bukaresti szakértők tesztelik jelenleg Nagyváradon, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) villamosremizében az úgynevezett e-ticketing rendszert. Ez az az elektronikus jegy- és bérlethálózat, amelynek előkészületeiről már írtunk. Lényege, hogy a jelenlegi menetjegyeket és bérleteket fokozatosan, több szakaszban elektronikus kártyákra váltják át. E kártyákat a villamosra vagy buszra való felszálláskor csak hozzá kell érinteni a kártyaleolvasóhoz, ezzel meg is történt az érvényesítés. Az OTL remizében szerdán Csuzi István igazgató és munkatársai ismertették a részleteket a sajtónak.

Kísérleti időszak

A bukaresti RATCOM cég szakemberei elmondták: 12 év jótállást biztosítanak a rendszerre, amelynek legtöbb eleme egyébként vandálbiztos. A karbantartást is ők végzik majd. Csuzi István jelezte: várhatóan július 1-től 75 buszon és az összes villamoson működőképesek lesznek a kártyaleolvasók. Az első lépésben mintegy százezer kártyát ingyenesen osztanak majd szét az OTL-bódék révén, később körülbelül 5–10 lejbe kerül majd maga az elektronikus kártya – ezt később természetesen fel kell tölteni különféle összegekkel, hiszen jegy vagy bérletként is szolgálhat.

A rendszer lényege, hogy az utas felszálláskor felmutatja a jegy helyett az OTL-bódéknál beszerzett elektronikus kártyáját (ez lehet majd névre szóló, fényképpel ellátott – a fotót is a bódéknál készítik, vagy nem névre szóló), a kártyát leolvassa a készülék, ez felel meg az eddigi jegyérvényesítésnek. Az elektronikus adatot az OTL-nél lévő szerverre továbbítja a hálózat. Az ellenőrök a járművekbe felszerelt leolvasóknál is vizsgálhatják majd az utasok kártyáit, de hordozható kártyaolvasó is lesz náluk. Csuzi István kérdéseinkre elmondta: az első szakaszban várhatóan nem drágul semmilyen szolgáltatásuk az utasok számára, s az ingyenes bérletek is megmaradnak.

Párhuzamosan

Az új hálózatot még a tervezett működésbe helyezése után is hónapokig fogják tesztelni, és csak fokozatosan szorítja majd ki teljesen a papír alapú jegy- és bérletrendszert. A hagyományos jegyek és bérletek még legalább 12 hónapig megmaradnak, kiválthatóak, használhatóak. Közben már a kártyás rendszer is élni fog, amelynek további érdekessége, hogy a járművekben felszerelt leolvasók érintőképernyőjét használva az utas tájékozódhat például arról is, mennyi összeg van még a kártyáján, hányszor használta azt, stb. A programnak van például román, magyar, angol nyelvű menüje is. Egyébként a rendszer statisztikai adatokat gyűjt, így is OTL azt is tudni fogja, mely járatokat mennyire használják, illetőleg az igazgató szerint megtörténhet, hogy az egységes bérlet helyett visszahozzák a vonal- vagy szakaszbérleteket. Ez azonban egyelőre csak egy lehetőség.

Csuzi István szerint természetes, hogy az utazók csak fokozatosan tudják majd megszokni a változtatást. A kihágásokért kétfajta büntetés lesz alkalmazható: enyhébb annak, aki eleve nem érvényesíttette kártyáját, komolyabb annak, aki egyszerűen nem használja, tehát blattol. Az újítás részleteire, a konkrétumok elmagyarázására még többször visszatérünk majd.

Új régi villamosok

Egyébként az OTL a napokban négy újabb Tatra típusú villamosszerelvényt szerzett be a németországi Brandenburgból. Ezeket most festik újra mint láthattuk a remizben, s körülbelül egy hét múlva már közlekednek is. Liviu Tuduc, a vállalat villamosokért felelős osztályának vezetője elmondta: augusztusban voltak Németországban, s ott szerződtek le a 25 éves villamosok megvásárlására. Egy-egy szerelvény 15 ezer euróba kerül, a felújítását pedig további 1700 lejből oldják meg. A Váradra szállítás 50 ezer euróba került. (Összehasonlításképpen: a korszerű Siemens villamosok darabjának ára 2,7 millió euró + TVA volt.)

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!