ERDON Helyi hírek

2012.06.04. 12:31

Megértés, szeretet, türelem

Nagyvárad- Vasárnap este a Bocskai István Közösségi Ház udvarán folytatódott, és fejeződött be a IX. Biharpüspöki Napok rendezvénysorozat. Köszöntötték a kerek évfordulójukat ünneplő házaspárokat.

Nagyvárad- Vasárnap este a Bocskai István Közösségi Ház udvarán folytatódott, és fejeződött be a IX. Biharpüspöki Napok rendezvénysorozat. Köszöntötték a kerek évfordulójukat ünneplő házaspárokat.

 

Szép, napsütéses időben folytatódott vasárnap délután a Bocskai István Közösségi Ház udvarán a Biharpüspöki Alapítvány és a helyi RMDSZ-alapszervezet által rendezett IX. Biharpüspöki Napok rendezvénysorozat. Amíg a fellépők készülődtek, illetve érkeztek a vendégek, Kiss Gellért Ervin játszott szintetizátoron. Ezután a Szakács Zselyke karvezető által irányított Hitbástya egyesített kórus örvendeztette meg hallgatóságát egyházi énekekkel, hazafias és népdalokkal, sőt Bánk áriája is elhangzott a Bánk bán című operából. A színvonalas előadást méltán jutalmazta többször is tapssal a közönség. Ezután a szervezők nevében Timár Enikő üdvözölte a kerek házassági évfordulójukat ünneplőket: a gyémántlakodalmas (60 év együtt) Szabó Tihamért és Cserős Editet, az aranylakodalmas (50 év) Szénási Lajost és Cserős Juliannát, valamint az ezüstlakodalmas (25 év) Bálint Jánost és Benke Emmát, illetve Sújtó Ferencet és Szilágyi Ibolyát.

Jitaru Szél Antal római katolikus plébános arra hívta fel a figyelmet: sok mindent megcsodálunk az életünk folyamán, például egy szépen felépített házat vagy egy magas hegyet a természetben, de valahogyan ritkábban gondolunk azokra, akik becsülettel, sok áldozatot hozva helyt állnak a közösségükben és a családjukban, több évtizeden keresztül hűséggel kitartanak egymást mellett jobban-rosszban. Arra a kérdésre, hogy miként lehetséges ez, az evangélium adja meg a választ, hiszen Jézus azt mondta: ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, én ott vagyok köztük. Krisztus tehát ott van a családokban, és lehetővé teszi a szép és jó megvalósításokat. A tisztelendő Babits Mihály Eucharistia című költeményéből vett idézettel zárta szavait („hogy szellem és ne hús tegyen/ magyarrá, s nőjünk ég felé,/ testvér-népek közt, mint a fák,/ kiket mennyből táplál a Nap”) Istentől kapott erőt, harmóniát és boldogságot kivánva az ünneplőknek.

Szeretet himnusz

Szekeres Sándor református tiszteletes a keresztény házasság alapjairól beszélt, melyet azok figyelmébe ajánlott, akik jegyespárként Isten áldását kérik. Meglátásában mindenkinek ismernie kellene Pál apostol szeretet himnuszát az első korinthusi levélből, melyből három megfontolandó tanácsot emelt ki: a szeretet hosszútűrő, a szeretet nem rója fel a gonoszt, és a szeretet nem gerjed haragra. Hozzátette: a szeretet tehát csodálatos isteni ajándék, és egy házasság akkor nem fut zátonyra, ha a felek tudnak megbocsátani is egymásnak, felfedezik a másikban az élet örömeit.

Az ünnepélyes percek után a zenéé volt a főszerep. Először Kiss Géza és Kiss Mitra Lívia szórakoztatta az egybegyűlteket: a háttérben egy gyermekekből álló alkalmi tánckar alakult, elől pedig a házaspár két kislánya billegette magát. Az előzetes programtervben ezután Molnár Júlia és Kiss Csaba, valamint a Bohém Band fellépése szerepelt.

Megértés és szeretet

Sújtó Ferenc azt nyilatkozta az Erdély Online-nak: szerinte a megértés és a szeretet a hosszú házasság titka, az idő pedig észrevétetlenül elrepül. Bálint János úgy fogalmazott: az ő szlogenük a türelem, illetve az okosabb mindig enged. A Szánási-házaspártól megtudtuk, hogy már gyermekkoruk óta ismerik egymást, titkuk a munkamegosztás és a becsületesség. Cserős Edit szintén a türelem és a megértés fontosságát emelte ki.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!