ERDON Helyi hírek

2012.06.14. 15:02

Igény van újabb bölcsődékre

Nagyvárad- Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) székhelyén. Két téma volt: a bölcsődebörze és a gyerekek egészségügyi állapotfelmérése.

Nagyvárad- Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) székhelyén. Két téma volt: a bölcsődebörze és a gyerekek egészségügyi állapotfelmérése.

 

Biró Rozália alpolgármester a június 6-8. között a várad-rogériuszi Gyermekvárosban lebonyolított, negyedik alkalommal megszervezett bölcsődebörzéről számolt be. Sikerként könyvelte el, hogy a látogatók száma az előző kiadásokhoz képest emelkedett. Megjegyezte: az önkormányzat kimutatásai alapján 595 gyermek veszi igénybe a 427 engedélyezett hellyel rendelkező tizenkét váradi bölcsődét. (Ez úgy lehetséges, hogy látogatottsági arány 90 százalékos, ugyanis nem minden szülő viszi el naponta a kicsijét a bölcsődébe). Szükség volna tehát még több ilyen típusú intézményre, tekintettel arra is, hogy 685 beiratkozási kérvény „várakozik”, melyek közül 583 idén szeptemberre vonatkozik.

Koncsek Zita, az ASCO vezérigazgatója az idei börze három sajátosságáról tett említést. Megtudtuk: a védőnők, szülők, nagyszülők, gyermekek közötti interaktívitás jegyében zajlott, állandóan működtek a bölcsődéket bemutató kivetítők, és a korábbi tíz helyett ezúttal tizenkét intézmény vett részt az eseményen. Jó hírnek számít, hogy közel 90-nel bővült az utóbbi időben a bölcsődei helyek száma, viszont még így is óriási igény van ezekre, kiváltképpen Várad-Szőllősön és Várad-Rogériuszon. (Magyar bölcsődei helyek a Szent József-telepen, Várad-Velencén és a központi Mihai Viteazul/Zárda utcában vannak). Felix Cozma ASCO-aligazgató a rendezvényből azt a következtetést szűrte le, hogy szülőket leginkább az érdekli: hol vannak bölcsődék, miként közelíthetőek meg, mibe kerül az ellátás és mennyire szakképzett a személyzet.

Állapotfelmérés

A sajtótájékoztató másik témája az I. és V. osztályos diákok körében végzett egészségügyi állapotfelmérés volt, melyet az önkormányzat támogat, az RMDSZ kezdeményezésére. Biró Rozália kifejtette: a 2011-2012-es tanévben beíratott 2.607 váradi elsős és ötödikes gyermek 73,81 százaléka vett részt ebben, szülői engedéllyel. Többek közt kiderült: a laborminták alapján 89 elsős és 44 ötödikes vérszegény, 79 elsősnek és 52 ötödikesnek pedig epeférge van. Ugyanakkor a megvizsgált gyermekek közül 341 látásproblémákkal küzd. Az első osztályosok közül 1.080-nak szuvas tejfogai vannak (81%), 269-nek a végső fogazata szuvas (20,32%), 258-nak pedig egyéb fogászati anomáliai vannak (19,5%), és 29-en viselnek fogszabályzót. Az ötödik osztályosok közül 429-nek szuvas tejfogai vannak (33,44%), 283-nak a végső fogazata szuvas (22,06%), 195-nek pedig egyéb fogászati anomáliai vannak (15,20%), és 74-en viselnek fogszabályzót.

Egyéb betegségek

58 első osztályosról derült ki, hogy túlsúlyos, 13 alultáplált, 6 pedig törpe- vagy óriásnövésű. Ugyanakkor 94 ötödikes túlsúlyos, 3 alultáplált, 5 törpe- és 1 óriásnövésű. 49 elsősnek ferde a gerince, 10 pedig rahitizmusban szenved, az ötödikesek közül pedig 173-nak ferde a gerince.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!