ERDON Helyi hírek

2012.06.17. 15:27

Dankó János emlékkoncert

Dankó János nagyváradi zeneszerző emlékére szerveztek koncertet a Várad-velencei református templomban június 17-én a délelőtti istentisztelet után.

Dankó János nagyváradi zeneszerző emlékére szerveztek koncertet a Várad-velencei református templomban június 17-én a délelőtti istentisztelet után.

Farkas Antal református lelkipásztor a 150. Zsoltár alapján hirdette az igét. Mint elmondta, azért választotta ezt az igerészt, hogy mindenki számára bizonyos legyen, hogy az Urat bármilyen hangszerrel lehet dicsérni. A vasárnapi alkalmon hegedűk, a bárácsa és a cselló hangja szállt a magasba. A lelkipásztor elmondta, hogy Dankó János 1938-ban született Bukarestben, majd Nagyváradra került. Itt a várad-velencei gyülekezet főgondnoka volt egy ideig, e mellett a bábszínházban zenei rendező, több mint nyolcvan bábdarabhoz szerzett zenét. A szerző művei a Varadinum vonósnégyes (Tokaji Ágnes, Costin Éva – hegedű, Thurzó Sándor József – bárcsa és Bozsódi Beáta – cselló) előadásában csendültek fel. Tokaji Ágnes elmondta, hogy a kiválasztott darabokat Dankó János egytől egyig az együttesnek, vagy valamelyik tagjának ajánlotta. Tokaji Ágnes és Costin Éva előadásában felcsendült az Emlékezés és Poém, valamint a Menuett című darabok. Két szóló előadást is meghallgathatott a gyülekezet: Thurzó Sándor József a Largo című, míg Bozsódi Beáta a Humoresque című darabot adta elő. A két hegedűre és csellóra komponált Trio mű után, a Varadinum együttesnek dedikált In memoriam Thurzó Sándor című alkotás csendült fel. Az utolsó szerzeményen keresztül az együttes nem csak Dankó Jánosra, hanem Thurzó Sándorra is emlékezett. Farkas Antal végezetül hozzáfűzte „az lenne a legjobb a világon, ha az emberek addig is becsülnék egymást, amíg élnek.”

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!