ERDON Helyi hírek

2012.05.17. 10:25

Nemzeti Operák Fesztiválja Kolozsváron

A Kolozsvári Nemzeti Opera igazgatója Rareş Trifan sajtótájékoztatóján elmondta: Romániában négy nemzeti Operaházat tartanak számon, Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron (Iaşi) és Temesváron.

A Kolozsvári Nemzeti Opera igazgatója Rareş Trifan sajtótájékoztatóján elmondta: Romániában négy nemzeti Operaházat tartanak számon, Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron (Iaşi) és Temesváron.

Az országban különböző civil szervezetek a legkülönbözőbb programokat ötlik ki annak érdekében, hogy bizonyos támogatásokat elnyerjenek elképzeléseik megvalósítására. Szerinte a gazdag palettáról hiányzik egy olyan elképzelés, mely alapján a négy létező operaház, egymás között versenyezve, a nagyközönség számára is szervezett formában bemutassa előadásainak legjavát. Ezt a nemes vetélkedőt évről évre megismételve, olyan produkció felvonultatását rendezné meg, mely a közönség számára is rendkívül tanulságos lehetne.

Ennek érdekében mind a Városházát, mind a Megyei Tanácsot sikerült meggyőznie arról, hogy ez a jól átgondolt ötlet elnyerje azt a támogatást, ami végső formában a városnak lehetne hasznos. Hiszen Kolozsvár Európa Kulturális fővárosa szeretne lenni, ami az egyébként is figyelemre méltó történelemmel rendelkező város hírnevét csak öregbítené. Végső soron a városnak csak kedvező eredményeket biztosítana.

A visszajelzésekből ítélve a négy nemzeti operaház olyan program-ajánlatot állított össze, mely május 20. és 28-a között Kolozsvárt az opera- kultúra kiemelkedő fővárosává teszi.

Köztudott, Romániában az első román nyelven elhangzó operát Kolozsváron mutatták be. 1920. május 20.-án a Román Opera Verdi Aidájának az előadásával nyitotta meg kapuit. Ezt az előadást tekintik hivatalosan is Románia első opera előadásának.

A Royal Opera House produkciójában Giacomo Puccini Tosca című opera előadását láthatjuk, Angela Gheorghiu-val a címszerepben.

A Temesvári Nemzeti Opera Francesco Cilea: Adriana Lecouvreur című művét mutatja be, melyben jelentős szerepet kap a balett-kar is.

A Bukaresti Nemzeti Opera Pjotr Iljics Csajkovszkij Anyeginjét mutatatja be. De el lehet beszélgetni Ion Caramitruval, aki nemcsak ismert színész, hanem nemzetközileg is komoly rangot elnyert rendező. Többet rendez külföldön, mint hazájában.

Az opera színházi jellege-témájú kerekasztal-beszélgetést szerveznek. Moderátor dr. Doina Modola professzor .

A Jászvásári Bál című előadás, melyet Bozsik Yvette (Magyarország) rendezett és koreografált a balett-kar munkáját emeli ki.

Gyönyörködhetünk a Mozart Don Giovanni opera előadásban, a jászvásáriak felfogásában. De a Szerelmi bájitalban is, melyet Kürthy András rendezett, a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be.

A Kolozsvári Főtéren szabadtéri koncertet hallhatunk, melyen a jelenlevő operák kiválóságai is fellépnek. A Kolozsvári Román Nemzeti Opera előadja a Nabucco’12 Verdi operát.

Szakmailag rendkívül értékes lehet az a tervezett beszélgetés, amit a négy nemzeti operaház igazgatói folytathatnának, ha összejönne az a kerek- asztalbeszélgetés, amit szeretnének lebonyolítani.

A fentiekből kiderülhet, olyan megközelítésben, hallhatjuk a világhírű operákat, melyek minden zenerajongó számára élményt jelent.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!