ERDON Helyi hírek

2012.05.02. 13:09

Nagyvárad épületei rajzlapokon

Ferenczy Béla grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás május 1-jén a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában.

Ferenczy Béla grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás május 1-jén a Partiumi Keresztény Egyetem emeleti előcsarnokában.

 

A kiállított grafikák, tollrajzok három festői helyiség arculatát, hangulatát adják vissza a szemlélőnek: Nagyvárad, Torockó és Würzburg utcái, épületei tekintenek vissza a falakról, valamint néhány rajzon feltűnnek Fonyód tóparti tája is. Pintér István, a Pro Universitate Partium Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntötte az érdeklődőket. Elmondta, hogy Ferenczy Béla észreveszi a szépet, lerajzolja és felhívja rá a figyelmet. Hozzáfűzte, hogy érdemes odafigyelni, hiszen az ábrázolt épületek néhány év múlva lehet csak a rajzlapokon léteznek majd. A továbbiakban Molnár Judit tanárnő méltatta a művészt: „Ferenczy Bélát, vagy ahogy sokan ismerik Citromkát már sok éve ismerem, és mégse, hiszen egy művészt soha nem lehet igazán megismerni. Néhány szóban úgy lehetne jellemezni, mint a Váradot megörökítő képzőművész, hosszabban pedig úgy, mint a művész, aki tavasztól őszig a város központjában rajzol, megörökítve az utókornak az épületeket.” Hozzátette, hogy Ferenczy Béla váradi épületeit ábrázoló grafikái, valamint gyönyörű útirajzai olyan alkotások, amelyeket mindig és mindenkor meg lehet csodálni. Fábián Sándor orvos, a művész régi barátja néhány emlékezetes történetet elevenített fel, majd Ferenczy Béla beszélt a rajzokról. Elmondta, hogy a grafikákat előzőleg a Magyar Kultúra Napja alkalmából Berettyóújfaluban állították ki. Az eseményen Szőcs Lőrincz prímás és Csepei Róbert színművész szolgáltatták a zenei aláfestést. A kiállítás május 20-ig megtekinthető.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!