ERDON Helyi hírek

2012.05.08. 14:18

Nagytakarítással változtatják meg a világot

Nagyvárad- A Let s do it, Romania önkéntescsapat május 12-én az idén is megrendezi országos nagytakarítási kampányát. Szombat reggel 9 órakor indul az akció az egyik bevásárlóközpont parkolójából.

Nagyvárad- A Let s do it, Romania önkéntescsapat május 12-én az idén is megrendezi országos nagytakarítási kampányát. Szombat reggel 9 órakor indul az akció az egyik bevásárlóközpont parkolójából.

 

A részletekről kedd délben a prefektúra dísztermében tartottak sajtótájékoztatót az önkéntesek, valamint a szervezésben fő szerepet vállaló Környezetvédelmi Őrség Bihar megyei kirendeltségének vezetője, Călin Mocan. Többek közt elhangzott: az első országos nagytakarítási kampányt 2008-ban szervezték meg Észtországban, ahonnan aztán világméretűvé terebélyesedett a kezdeményezés. Az elmúlt években több mint 3 millió személy vett részt a kampányokban, Romániában harmadik alkalommal hirdették meg, a tavaly pedig félmillió személyt sikerült mozgósítani. Bihar megyében az előző két alkalommal körülbelül 9 ezer önkéntes több mint 15 ezer zsák szemetet gyűjtött össze.

Az idén Együtt megváltoztatjuk a világot! mottóval a nagytakarítási akciót Románia ugyanazon a napon szervezi meg a Moldáv Köztársasággal, Bulgáriával és Törökországgal. A fő célok közül megemlítendő: azoknak az övezeteknek a beazonosítása, ahol gyakran gyűl össze sok szemét; ezeknek a zónáknak a kitakarítása és megfigyelése; azoknak a területeknek a kijelölése, melyeket a helyi lakók tisztán akarnak látni és tenni is hajlandóak ennek érdekében; az önkéntesek bevonása az Országos Hulladék-regiszter projektjébe.

A Körös-parton

Bihar megyében 27 övezetet jelöltek ki a nagytakarításra, melyek közül 15 természetvédelmi rezervátum, a többi pedig erdős rész vagy kempingterület. Érdekes, hogy eddig a megszólított önkormányzatoknak csak a 30-35 százaléka válaszolt igennel az írásos megkeresésre. Nagyváradon szombat reggel 9 órakor van a gyülekező a Lotus Center parkolójában, ahol a szervezők tisztítószereket, zsákokat és gumikesztyűket osztanak majd szét, kialakítják a csapatokat, illetve kijelölik számukra a megtisztítandó területet a Dacia/Baross-híd és a Densuşianu utcai híd közötti, 7 kilométer hosszú Körös-partszakaszon. Előzetesen a www.letsdoitromania.ro honlapra kattintva lehet feliratkozni, de természetesen senkit sem utasítanak el abban az esetben sem, ha csak a helyszínen jelzi ebbéli szándékát.

Az akciót több civil szervezet (az AIESEC, az Eco Planning Bihor, a Környezetvédelmi Őrség önkéntes testülete, a Rotaract és a Salvamont Salvaspeo), valamint állami intézmény támogatja (Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, a Prefektúra, a Csendőrség, a Büntetés-végrehajtó intézet, a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság, a Megyei Könyvtár, a Környezetvédelmi Őrség, a Körösök Vízügyi Igazgatóság, a Nagyváradi Egyetem, a Katasztrófavédelmi Hatóság, az Erdészeti Hivatal, a Helyi Rendőrség, a Salvamont, a Határőrképző Iskola, a Közegészségügyi Igazgatóság és az Emanuel Egyetem).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!