ERDON Helyi hírek

2012.05.30. 13:17

Leteszik az emlékmű alapkövét

Nagyvárad- Május 31-én, csütörtökön 16 órakor tartják a Rulikowski temetőben az I. és II. világháborús magyar hősök leendő emlékhelyének alapkőletételét, a váradi RMDSZ-alapszervezet, illetve frakció lebonyolításában.

Nagyvárad- Május 31-én, csütörtökön 16 órakor tartják a Rulikowski temetőben az I. és II. világháborús magyar hősök leendő emlékhelyének alapkőletételét, a váradi RMDSZ-alapszervezet, illetve frakció lebonyolításában.

 

A várhatóan szeptemberben felavatandó emlékmű végső engedélyeztetéséhez, illetve felállításához vezető kacskaringós utat Biró Rozália alpolgármester, váradi RMDSZ-elnök, valamint Sárközi Zoltán és Delorean Gyula önkormányzati képviselők vázolták fel szerdai sajtótájékoztatójukon, kiemelve azt, ezen ügy szempontjából is mennyire fontos, hogy magyar nemzetiségű személyek töltenek be bizonyos tisztségeket. (Konkrétan ifj. Pásztai Ottóról, a temető főgondnokáról és Kelemen Hunor volt kulturális és örökségvédelmi miniszterről esett szó).

Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: nem szabad megfeledkezni arról, hogy a közösségi elvárásnak eleget téve 2006-ban az RMDSZ várad-újvárosi alapszervezete Jakabffy László mérnök közreműködésével parcellát vásárolt a köztemetőben annak érdekében, hogy lehessen hol kegyelettel emlékezni a világháborús hősökre, mely kisebb emlékhelyet aztán évről-évre megkoszorúzták. Delorean Gyula az engedélyeztetési folyamat főbb állomásait ismertette, kitérve arra is, hogy Ilie Bolojan polgármester hogyan igyekezett akadályozni az emlékmű felállítását. Mint ismert, még 2010 májusában érkezett az arra vonatkozó első fax a Polgármesteri Hivatalba, hogy egy román-magyar kormányegyezmény értelmében gondoznia kell az önkormányzatoknak a közös hadisírokat, novemberben pedig egy újabb felszólítást küldött a honvédelmi minisztérium, melyben érdeklődött, hogy mi történt, és kérte a parcellaszámot. Az RMDSZ két parcellát is talált, és felkérte Pafka Ernő műépítészt, aki ingyen elkészítette a tervet a doberdói gúla fényképe és különböző mérések alapján. Tavaly május 19-én ülésezett a román és magyar honvédelmi minisztérium illetékes részlege, és az Ingatlankezelő Igazgatóságnál is elintéződött a tárgyalt telek „kivevése” az összterületből, azonban amikor elérkeztek ahhoz, hogy tanácsi határozat szülessen a felépítésről, a polgármester azzal érvelt, hogy árnyékolni fogja a román veteránok emlékhelyét. Újabb huzavona következett tehát, miközben folytatódott az engedélyeztetés.

Megemlékező műsor

Újabb fordulat idén januárban volt, amikor úgy tűnt, Ilie Bolojan hajlandó beleegyezni az RMDSZ által javasolt helyszínbe, amennyiben ő nem talál ennél jobbat. Újabb három hónap telt el így, mígnem április 26-án az utolsó engedélyt is megadta a román szaktárca. Már csak az önkormányzati építkezési engedély megszerzése van folyamatban, ami minden valószínűség szerint csütörtök délig meglesz, így 16 órakor meg lehet tartani az alapkőletételt a Rulikowski temető főútja mentén, a Zboray-kápolna mellett, a neológ zsidó temető bejáratával szemben. Ünnepi megemlékező műsor lesz, és az anyaországi vendégek is felszólalnak, végül pedig megkoszorúzzák azt az emlékművet, amit a várad-újvárosi RMDSZ-alapszervezet emelt.

Sárközi Zoltán elmondta: 94 évvel ezelőtt Kratochwill Károly ezredes javasolta, hogy legyen négy emlékmű a mai Olaszország és Szlovénia területén, melyeknek finanszírozásához valószínűleg a váradi polgárság is hozzájárult. A mostani váradi emlékmű a San Michele-hegyi gúla pontos mása lesz. Az avatóünnepségre azon többi város önkormányzatának képviselőit is meghívják, melyek katonai egykoron részt vettek a doberdói csatában. „Minden a nyitottság jegyében zajlik tehát, európai szemléletben, önkéntesi rendszer alapján úgy, hogy hidat képezzen a ma élő emberek számára a múlttal.”, fogalmazott a tanácsos.

Pengefal-szerű függöny

Az emlékmű hátsó részén magyar felajánlásból egy pengefal-szerű függöny is készül, melyre a váradiak által összegyűjtött 2826 név mellett azoknak a nevét is felvésik, akiket az akkori hat váradi temetőkben eltemettek az anyaországiak által végzett levéltári kutatások alapján. Ezen hősi halottak 15 százaléka egyébként román nemzetiségű. Az emlékműre ugyanakkor azon olasz, orosz, cseh és osztrák katonák neve is felkerül, akik hadifogság vagy betegség, sebesülés miatt Váradon haltak meg, valamint egy sziklát is beépítenek az alkotásba, melyet Sárközi Zoltán hozott Doberdóból.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!