ERDON Helyi hírek

2012.05.30. 14:52

Kutatás a szklerózis multiplexről

A Romániai Szklerózis Multiplex Társaság május 29-én sajtótájékoztató keretében ismertette az Életminőséget Kutató Intézettel közösen végzett kutatás eredményeit.

A Romániai Szklerózis Multiplex Társaság május 29-én sajtótájékoztató keretében ismertette az Életminőséget Kutató Intézettel közösen végzett kutatás eredményeit.

Az Európai Szociális Alapból finanszírozott Szklerózis multiplexben szenvedő személyek foglalkoztatottságát érintő társadalmi-gazdasági kutatás befejezése után a kutatócsoport és a társaság ismertették az eredményeket. A kutatás célja az volt, hogy összképet lehessen alkotni a szklerózis multiplex hatásairól a diagnosztizált személyek életét és munkakörülményeit tekintve. A kutatást dr. Elena Zamfir és dr. Livius Manea vezette. Romániában körülbelül 10 000 személynél állapítottak meg szklerózis multiplexet, amely egy olyan neurológiai betegség, amely főként a fiatal felnőtteknél lép fel, és amely megakadályozza a beteg személyt, hogy teljesen önellátó legyen.

Tünetek

Claudia Torje projekt menedzser, Amăriuţei Dana Lăcrimioara szociális munkás és Florin Sebastian Badale pszihológus ismertették a kutatás főbb eredményeit, amelyből kiderült, hogy az átlagéletkor a betegség diagnosztizálásakor 31,4 év. A diagnosztizálás előtti főbb tünetek a fáradékonyság, stressz, kettős látás, látás zavarok, mozgászavar, egyensúlyvesztés. Ezek a tünetek a betegek felénél 20-30 éves kor között lépett fel. A legveszélyeztetettebb kategória a 21-25 év kor közöttiek. Továbbá kiderült az is, hogy az érintett személyek 61,3 százaléka folytatta a munkát a betegség diagnosztizálása után, 21,2 százalékuk pedig nem dolgozott tovább fizetett munkahelyen. Jelenleg a betegek 28,6 százaléka dolgozik. A továbbiakban a szakemberek egyéb adatokat osztottak meg a szklerózis multiplexben szenvedő személyek munkavállalását, munkakörülményeit, életminőségét, a betegséghez való viszonyulását és egyéb tényezőket tekintve.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!