ERDON Helyi hírek

2012.05.07. 14:04

Földes László Hobo estje Pilinszky János verseiből

A THEATRON Egyesület áprilisban indult PoetRhythMus Experiment programjának következő vendége: Földes László HOBO, aki legújabb produkciójával lép a nagyváradi közönség elé május 12-én, szombaton este 7-kor a nagyváradi Bábszínház (Sas Passzázs) termében.

A THEATRON Egyesület áprilisban indult PoetRhythMus Experiment programjának következő vendége: Földes László HOBO, aki legújabb produkciójával lép a nagyváradi közönség elé május 12-én, szombaton este 7-kor a nagyváradi Bábszínház (Sas Passzázs) termében.

„1984-ben, a Hobo Blues Band Vadászat című lemezén mondtam először Pilinszky János Négysorosát. A vers skarlátbetűként átégette azt a kort, a lemezt és az előadásokat. Az abban a helyzetben érzett és felvállalt kilátástalan szomorúságot, a pontosan felismert reménytelenséget és vigaszként a kötelező őszinteséget jelentette számomra. Versei azóta kísérnek csavargásaimban, és visszahoztak egy-két sötét mellékútról" - mondja Hobo. Több mint negyedszázad elteltével ismét Pilinszkyhez fordult Hobo: reményért, hitért, szeretetért és vigaszért.

Pilinszky verseit a színházi zeneszerzőként ismert Verebes Ernő zenésítette meg - a Hangzó Helikon sorozatban megjelent lemez anyagából pedig Vidnyánszky Attila rendezett előadást, amelynek bemutatója 2010 novemberében volt a Budapesti Kamaraszínházban.

Hobo és Vidnyánszky együttműködése révén jött létre a Villon verseire írt Az akasztottak balladája, a megzenésített Faludy-versekre épülő Ballada a senki fiáról és a Tudod, hogy nincs bocsánat című József Attila-est (Új Színház), a Circus Hungaricus monodráma (Csokonai Színház, Budapesti Kamaraszínház - Tivoli) és annak porondszínházi változata (Békés Megyei Jókai Színház), valamint a Csavargók tízparancsolata, a Csattanuga csucsu, a Vadászat (debreceni Csokonai Színház).

A THEATRON Egyesület áprilisban indult PoetRhythMus Experiment programjának következő vendége: Földes László HOBO, aki legújabb produkciójával, a Pilinszky János verseiből összeállított Látja Isten, hogy állok a napon c. előadással lép a nagyváradi közönség elé május 12-én, szombaton este 7-kor a nagyváradi Bábszínház (Sas Passzázs) termében.

A PoetRhythMus Experiment (Vers-Ritmus-Muzsika) program célja az, hogy a szigorúan vett jazz muzsika határait kitágítva olyan „előadásokat” hívjon színpadra, melyek ötvözik a jazzt és a bluest a költészettel és a színházzal. Amint a jazz muzsika ötvözi magában a zenei irányzatokat és stílusokat, hangszerkezelésével és kísérletező készségével mind újabb s újabb „világokat” teremtve, olyanképpen szeretnénk mi is ötvözni a költészetet, a színház világát a zenével.

Jegyek az előadás napján a helyszínen válthatók, illetve rendelhetők a 0742-019208 és 0744-637158-as telefonszámokon. Ár: 30 RON.

Az esemény főtámogatója: Románia Művelődési és Nemzeti Örökség Minisztériuma.

Támogatók: Bihar Megyei Tanács RMDSZ frakciója, a nagyváradi Városi Tanács, a Bethlen Gábor Alap.

Szervező: THEATRON Egyesület és az ART Production.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!