ERDON Helyi hírek

2012.05.28. 12:55

Fergeteges iskolanapok az Ady Líceumban

Az elmúlt hétvégén tartották meg az Ady Endre Líceum iskolanapjait, az intézmény fennállásának 240. évfordulója alkalmából. A kétnapos esemény számos eseménnyel várta az iskola diákjait és öregdiákjait.

Az elmúlt hétvégén tartották meg az Ady Endre Líceum iskolanapjait, az intézmény fennállásának 240. évfordulója alkalmából. A kétnapos esemény számos eseménnyel várta az iskola diákjait és öregdiákjait.

A pénteki nap a diákoknak szólt, hiszen rengeteg játékkal, kiállítással, sportvetélkedőkkel és műhellyel várták a fiatalokat. Reggel tíz órától vette kezdetét a Hétpróbás Adysok elnevezésű, az iskolanaphoz szervesen hozzátartozó vetélkedő, amelyre 22 csapat jelentkezett. A diákok hét próba (tánc-testnevelés, infó-matek, földrajz-történelem, kézműves, idegen nyelv, természettudomány és anyanyelv) alkalmával hét helyszínen bizonyíthatták be ügyességüket. E mellett volt még Ady-műhely a magyar katedra szervezésében, aszfaltrajzverseny a kisebbeknek, filmvetítés, régi tanszerek kiállítása. A folyosókon és egyes termekben a diákok munkáiból állítottak össze egy-egy kiállítást, a főlépcsőnél, pedig az iskola jeles eseményeire készült plakátokat nézhették meg az érdeklődők. Az egyik teremben Csókási Dorottya pasztell és üveg munkáit, valamint Căuş Cristian grafikáit állították ki. A többi helyen linogravurával, üvegfestéssel, merített papír technikával készült munkákat, továbbá grafikákat, nemez és kerámia alkotásokat csodálhattak meg a résztvevők. A nap során a tombolát is kihúzták. A nyeremény egy váradi cég félajánlásából egy mountain bike volt.

Programok

Nagy népszerűségnek örvendett a Csodák palotája is, ahol különböző látványos kísérletekkel, érdekes szerkezetekkel lehetett bepillantást nyerni a természettudományok világába. Délben körülbelül félszáz fiatal vette birtokába az intézmény épületét, hiszen idén sem maradhatott el a tájékozódási verseny sem, amelyen a nyertesek értékes ajándékokat is kaptak. Az iskola néptánccsoportja a nap folyamán kétszer is előadta a Kivirágzott kecskeszarvak című előadásukat, amelyet Tamási Áron azonos című novellája alapján Forgács Zsombor rendezett. Az előadást a színjátszó csoport korábban már előadta, most viszont a prózai részeket táncokkal helyettesítették. A kerettörténetben és a novella történetét feldolgozó részekben kalotaszegi csárdás és szapora látható, míg a túlvilági jeleneteket kalotaszegi legényessel és török táncokkal jelenítették meg.

Koszorúzás

A szórakoztató játékok mellett a szervezők szakítottak időt az emlékezésre is. Délben az iskola diákjai és tanárai megkoszorúzták Ady Endre szobrát. Tóth Márta igazgatónő az iskola névadásáról beszélt, elmondta, hogy a 90-es években olyan nevet kerestek az intézménynek, amely a tradíciók tiszteletét de a haladást, újítást is jelöli, így esett a választás Ady Endrére, aki ugyan ragaszkodott a gyökerekhez, de az újítás szellemben is hitt. A programok délután is folytatódtak, igaz ekkor már az iskola bemutatására fektették a hangsúlyt. Tóth Márta fogadta a különböző tanintézményekből érkező nyolcadikos diákokat és osztályfőnökeiket. Elmondta, hogy az intézmény dolgozóinak és diákjainak egyaránt fontos az évforduló és az ennek alkalmából szervezett iskolanap, amelyet összehangoltak a nyolcadik osztályosok meghívásával. Beszélt az iskola történetéről, majd részletezte, hogy jelenleg mintegy ezer diák tanul az intézményben. Kijelentette, hogy a következő tanévben hat osztály, négy reál és két humán tagozat indul az Adyban. A nyolcadikosok csoportokban nézték meg az iskola épületét és a laborokat, de előtte a színjátszó csoport előadásában a jelenlevők megtekinthették a Szentivánéji álmocskák című darabot. A délután során a diákok egyéni produkcióval is felléptek.

Osztálytalálkozók

Május 26-án, szombaton már az öregdiákokat várta vissza az iskola. A nap során a programokkal párhuzamosan zajlottak a 30., 40., 50. és 60. éves osztálytalálkozók. Az esős idő ellenére sokan vettek részt az iskola épületén található Ady-emléktábla megkoszorúzásán. Köszöntőt mondott Kirkósa Enikő tanárnő és Oláh Zoltán öregdiák, továbbá Géczi Júlia szavalt. Ezt követően az érdeklődők a Várad az irodalomban című előadást tekinthették meg, amelyet dr. Boka László irodalomtörténész állított össze a közel ezer évet átfogó magyar költészet, publicisztika, és irodalom alkotásaiból. Az előadást Ababi Csilla, Gajai Ágnes, Hunyadi István, Kocsis Gyula színművészek elevenítették meg, Veres-Kovács Attila lelkész közreműködésével. A zenei aláfestést Thurzó Zoltán zongoraművész szolgáltatta.

Glóbusz koncert

A kétnapos esemény fénypontja az 1965-ben adys diákokból megalakult Glóbusz zenekar koncertje, majd az azt követő öregdiákok és szülők sulibulija volt. A koncert alatt és a dalok között a zenészek folyamatosan felidézték megalakulásuk történetét, a régi szép idők emlékeit és történeteit. Az együttes tagjai Orbán András – szólógitár, Szabó Géza – ritmusgitár, Hájek Ferenc – basszusgitár, ének és Propp Ferenc – dobok, a mostani Ady líceumban, az egyetemi klubban, iskolák közötti kultúrversenyeken és az akkoriban divatos ifjúsági táborokban léptek fel. A felszerelés az iskola szertárából került ki, illetve a mozivetítő készülék hangosító berendezését, és a saját maguk által készített erősítő berendezéseket, magnetofont, mikrofonokat használtak. A csapat 1971-ben felbomlott, így szombaton negyvenegy év után álltak össze újra kiegészülve Szabó Simon basszusgitárossal, hogy felelevenítsék a régi idők emlékeit. A díszterem zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel, akik a zenekarral együtt énekelték a magyar és külföldi slágereket. Szabó Géza a koncert végén elárulta, hogy 2015-ben, a zenekar alakulásának 50. évfordulóján a csapat újra összeállhat. A koncertet követően vette kezdetét a bál, amelyen Márkus Zoltán és Szőcs Lőrincz szolgáltatták a talpalávalót. Az éjszaka folyamán a Glóbusz zenekar még egyszer a húrok közé csapott.

Nagy Noémi, Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!