ERDON Helyi hírek

2012.05.29. 15:12

„Nekem fontos, miről szólnak a dalaim”

Nagyvárad- Június 1-jén, pénteken a Diákokért Egyesület által szervezett Nagyváradi Gyermekfesztivál keretében 13 órakor Halász Judit és zenekara ad koncertet az állami filharmónia hangversenytermében. Ez alkalomból a népszerű színművésznő exkluzív interjút adott az Erdély Online-nak.

Nagyvárad- Június 1-jén, pénteken a Diákokért Egyesület által szervezett Nagyváradi Gyermekfesztivál keretében 13 órakor Halász Judit és zenekara ad koncertet az állami filharmónia hangversenytermében. Ez alkalomból a népszerű színművésznő exkluzív interjút adott az Erdély Online-nak.

 

– Annak ellenére, hogy számos gyermek, illetve időközben felnőtt egykori kisfiú és kislány szereti Önt Erdélyben és a Partiumban, mégis nagyon ritkán lép fel itt. Mi ennek az oka?

– Hosszú évek óta szeretnénk Erdélybe menni. Érdekelnek az ottani emberek (az egészen kicsikék is), a vidék gyönyörű! Valami azonban mindig közbeszól. A Vígszínház társulatához tartozom, és a színházakban általában egy hónappal előbb válik véglegessé a következő havi műsor. Így a meghívónak nagyon nehéz ilyen rövid idő alatt megszerveznie a koncertet. Arról nem is szólva, hogy ha már ott vagyunk, több települést szeretnénk meglátogatni, nem csak egyet. Ehhez sok idő kell, nyáron pedig nem szoktunk koncertezni. De nagyon remélem, hogy előbb-utóbb összejön egy szép turné!

– Mit jelent az Ön számára a Halhatatlanok Örökös Társulatának tagjának lenni?

– Természetesen nagyon nagy öröm, hogy a szakmai zsűri és a közönség is úgy ítélte, méltó vagyok erre a kitüntető címre.

– Sok év, mondhatni évtizedek óta a Vígszínház tagja, ami manapság igen ritka. Hűséges típus?

– Valószínűleg. De tudja, ez idő alatt annyi színész, rendező, igazgató megfordult a Vígszínházban, hogy talán nem is érezhettem, hogy végig egyetlen társulat tagja voltam.

Magyar költészet

– Bár számos filmben szerepelt, mégis inkább megzenésített verseivel vált ismertté. Bánja-e, hogy inkább énekes „oldalát” ismerik a rajongói?

– Az én végzettségem színész. Mikor énekelek, akkor is úgy gondolom, hogy az előadó jobban érvényesül koncerjeimen, mint az énekes. Nekem fontos, miről szólnak a dalaim. Fontos, hogy a magyar költészet gyönyörű verseit ismertethetem meg a gyerekekkel, és ma már a felnőttekkel is. És természetes, hogy egy hanghordozó sokkal könnyebben jut el távoli vidékekre, kis településekre is, mint a színház. Persze nyilván az is hozzájárul, hogy előttem ezt senki nem csinálta, én vagyok az úttörő, és ezzel jobban felkeltettem az emberek érdeklődését, mintha jól eljátszottam volna egy szerepet.

Dehogy bánom! Annyi kedvességet és szeretetet sehol nem kaphattam volna, mint amennyit a gyerekektől kaptam. És látja, a gyerekek hűségesek hozzám, mert ma már újra jönnek a koncertjeimre – a saját gyerekükkel! Ezért kezdtem el a gyerekeknek szóló előadásokat átalakítani a családok számára.

A Mosoly-Rend Lovagja

– A magyar gyermekek megválasztották a Mosoly-Rend Lovagjának, amelyet elsők között II. János Pál és Peter Ustinov kapott meg nemzetközi szinten. Mit jelent ez az Ön számára?

– Minden díj jólesik, mert jelzi, hogy szívesen veszi a közönség, amit csinálok. A Mosoly Rend azért volt különösen örömteli, mert valóban a gyerekek szavazták meg, és semmiféle szakmai, vagy politikai befolyás nem érte őket!

– Milyen műsorral készül a váradi fellépésre?

– Legutóbb megjelent CD-m címét viseli: Apa figyelj rám. Természetesen sok régi kihagyhatatlan dal is szerepel a műsorban, de megpróbáltam az apák fontosságára és szükségességére felhívni a figyelmet a mai, szétesésre hajlamos családoknál.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!