ERDON Helyi hírek

2012.05.21. 14:42

Biharban is sok a kullancs!

Két hónap alatt 145 személy jelentkezett kullancscsípés miatt a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályára, s hármójukról kiderült, hogy elkapták a Lyme-kórt.

Két hónap alatt 145 személy jelentkezett kullancscsípés miatt a Megyei Kórház sürgősségi fogadóosztályára, s hármójukról kiderült, hogy elkapták a Lyme-kórt.

 

Dr. Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) igazgatója mindezzel kapcsolatban elmondta: nem emlékszik arra, hogy más években is ennyien jelentkeztek volna. A Lyme-kór súlyos, de ha idejében elkezdik a kezelést, akkor nagy az esély a teljes gyógyulásra, s a Bihar megyei esetek nem súlyosak. Mindhárom személy otthon kezelteti magát. Súlyos formákban egyébként a betegség ízületi és idegrendszeri károsodást, valamint agyvelő- és agyhártyagyulladást is okozhat.

Tudnivalók

Amint a DSP közleményéből kiderül, a kullancsok apró paraziták, melyek viszont súlyos fertőzéseket okozhatnak – mint például a már említett Lyme-kórt. A különféle emlősök, madarak, vagy akár csúszómászók bőréről kerülhetnek az emberre, de leggyakrabban kertekből, parkokból, erdőkben, tisztásokból „szedhetjük fel” őket. Főleg kirándulókat, kempingezőket veszélyeztetnek.

Csípésük nem fájdalmas, viszont a későbbiekben fájdalom, bőrpír, hólyagosodás jelentkezhet, illetve a szóban forgó bőrterület megdagadhat. Ha a harapás nyomán fáradtságot, hányingert, zsibbadást, fejfájást, gyengeséget tapasztalunk, az már komolyabb fertőzésre utal.

A legjobb, ha orvos távolítja el a kullancsot, de ha magunk próbálkozunk a kivételével, a következőket tartsuk szem előtt: semmiképp se szorítsuk meg, mert így sokkal több fertőző anyagot bocsáthat ki a szervezetünkbe; szintén e miatt téves égő gyufával próbálkozni, illetve vazelinnel vagy viasszal bekenni.

Csipesszel

Ne érjünk hozzá puszta kézzel, használjunk kesztyűt vagy szalvétát. A legjobb, ha egy csipesszel fogjuk meg minél közelebb a bőrhöz, s a hátára fordítjuk, majd könnyedén kihúzzuk. Csipesz híján ugyanezt egy cérnával is megtehetjük, melyet a kullancs feje és teste közé csavarunk, majd felváltva, jobbról balra és balról jobbra mozgatva a cérnát, kihúzzuk. Miután eltávolítottuk a kullancsot, mossuk meg a helyét vízzel és szappannal, majd fertőtlenítsük jóddal. A kullancsot egy lezárt zacskóban dobjuk ki a szemétbe.

Ha úgy látjuk, hogy nem boldogulunk, inkább forduljunk orvoshoz, mert ha a kullancs egyes részecskéi a bőr alatt maradnak, s fertőzést okozhatnak.

Megelőzés

Többféle módon lehet védekezni a kullancsok ellen: léteznek spray-k, melyek elriasztják a kullancsokat – ezek viszont arcra nem ajánlottak. Ha a természetben járunk, viseljünk világos színű ruhákat, azokon idejében észre tudjuk venni a kullancsokat, még mielőtt megcsípnének; a világos, zárt, nem lyukacsos cipő, hosszú nadrág és hosszú ujjú blúz (ing) szintén hasznos lehet, továbbá védelmet nyújt a nadrágszárra húzott zokni is; az erődben szedett virágokat egy időre tegyük ki a napra, ugyanis a kullancsok nem szeretik a napot; kutyánkat ne sétáltassuk olyan helyen, ahol tudvalévő, hogy előfordulhatnak kullancsok. Akinek hosszú a haja, lehetőleg fogja össze, használjon sapkát vagy kendőt.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!