ERDON Helyi hírek

2012.04.23. 13:01

Újra EKE’91 olajgyűjtés

Április 20-án pénteken délután ismét megszervezték a negyedévenként megtartott EKE’91 olajgyűjtést Nagyváradon, négy helyszínen.

Április 20-án pénteken délután ismét megszervezték a negyedévenként megtartott EKE’91 olajgyűjtést Nagyváradon, négy helyszínen.

 

Az EKE ’91 Nagyvárad-Bihar az olajgyűjtéssel arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy mennyire káros a háztartásban felhasznált és haszontalanná vált étolajat a lefolyóba, szemetesbe önteni, valamint ezzel a negyedévenként megszervezett akcióval kívánják ösztönözni a lakosságot a fáradt olaj összegyűjtésére és leadására. Az olaj leadása mindannyiunk érdeke, hiszen a lefolyóba öntött használt olaj rendkívül káros a természetre és az emberekre nézve is, ha az az ivóvíz rendszerbe kerül. Az akció szervezői arra szeretnék ösztönözni a lakosokat, hogy a felhasználás utáni étolajmaradékot továbbra se öntsék ki, hanem tárolják egy üvegben vagy flakonban, az összegyűlt mennyiséget pedig a péntekihez hasonló alkalmakkor adják át a gyűjtőpontoknál, ahonnan aztán továbbítják majd a szakcégeknek. Az április 20-i alkalmon a már megszokott helyeken várták a lakosokat, a város négy forgalmas, de könnyen megközelíthető pontján. Tiponuţ Tibor, az EKE ’91 Nagyvárad- Bihar elnöke tudatta, hogy péntek délután 15 és 20 óra között a négy helyszínen több mint 200 személy összesen 440 liter használt étolajat adott le, ez 100 literrel több mint, amennyi januárban összegyűlt. Legtöbb olajat most is Rogériuszon adták le, körülbelül 190 litert, a központban 140 litert, a Lótusz bevásárlóközpontnál 80 litert, és az Őssi piac előtt 30 litert. A résztvevők tombolajegyet kaptak, amelyet előreláthatólag május 12-én az EKE napon a Kisszegyesdi völgyben sorsolnak ki. A következő akcióra három hónap múlva kerül sor, addig a szervezők felkérik Nagyvárad környezettudatos lakosait, hogy továbbra is gyűjtsék össze a háztartásban már fel nem használható olajat és bármilyen kevés mennyiségről legyen szó vigyék el a kijelölt napokon az ideiglenesen felállított pontokhoz.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!