ERDON Helyi hírek

2012.04.01. 18:51

Új számítógépek a könyvtárban

Ingyenesen internetezhetnek a Megyei Könyvtárban mindazok, akiknek bérletük van. Pénteken ünnepélyes keretek között számoltak be az újdonságról a könyvtár vezetői.

Ingyenesen internetezhetnek a Megyei Könyvtárban mindazok, akiknek bérletük van. Pénteken ünnepélyes keretek között számoltak be az újdonságról a könyvtár vezetői.

 

Ligia Mirișan, a Gheorghe Șincai megyei könyvtár igazgatója a könyvtáraknak a társadalomban betöltött kulturális szerepét emelte ki. Doina Popa, a Romániai Közkönyvtárak és Könyvtárosok Országos Egyesületének a vezetője megemlítette az egyesület szerepét abban, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítvány 26,9 millió dolláros támogatásban részesítette a hazai könyvtárakat. Mint megtudtuk, az ötéves, Biblionet - a világ a könyvtáramban elnevezésű programon belül több mint kétezer hazai könyvtár lesz ellátva modern informatikai eszközökkel;

Szemléletváltás

Ezen belül 2009 óta 35 Bihar megyei könyvtár kapta meg a négy számítógépből, nyomtatóból, scannerből és videoprojektorból álló csomagot, s ezzel párhuzamosan a könyvtárosokat kiképzésben is részesítették, szintén e programon keretében. Tavaszi Hajnal, az intézmény aligazgatója kihangsúlyozta: érezhető a szemléletváltás a könyvtárakkal kapcsolatban; vidéki könyvtárakban tett látogatások során tapasztalta, hogy a könyvtár mellékhelyiségből intézménnyé nőtte ki magát, a helységek művelődési központjává. Mint megtudtuk, az utóbbi évek során több vidéki, elhanyagolt könyvtárat újított fel a helyi önkormányzat azért, hogy az intézmény megkaphassa a számítástechnikai csomagot.

Luminița Moga, a könyvtáron belül működő Közösségi Tájékozatási Központ vezetője, valamint Delia Pantea projektfelelős elmondta: a Gheorghe Șincai megyei könyvtár 2009-ben tizenegy laptopot kapott, a következő évek során pedig a félixfürdői, a Dacia sugárúti, valamint az orvosi egyetemhez tartozó könyvtárak lettek ellátva a már említett csomagokkal.

Bérlettel

A megyei könyvtár főépületében gyakorlatilag már január közepe óta működik ez a szolgáltatás, mostanáig mintegy hétszázan vették igénybe. Reggel nyolctól este fél nyolcig bárki, akinek könyvtárbérlete van, ingyenesen internetezhet a földszinti, erre a célra kialakított teremben. A nyomtatás és szkennelés pedig 50 baniba, illetve egy lejbe kerül, tudtuk meg.

A napokban ingyenes, időseknek szóló informatikai tanfolyam kezdődött a könyvtárban. Mint megtudtuk, 150-en iratkoztak fel, egyelőre a helyek beteltek. Az első tanfolyam néhány résztvevője is ott volt az ünnepélyes megnyitón.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!