ERDON Helyi hírek

2012.04.03. 08:08

Tanulnak még az erdődiek

Hatodik alkalommal rendezett <em>Erdődön </em>a helyi Petőfi Kör – a városi tanács és a polgármesteri hivatal támogatásával – <em>borversenyt,</em> amelyre idén harminchárom mintát (ebből kilenc vörösbor) neveztek be.

Hatodik alkalommal rendezett Erdődön a helyi Petőfi Kör – a városi tanács és a polgármesteri hivatal támogatásával – borversenyt, amelyre idén harminchárom mintát (ebből kilenc vörösbor) neveztek be.

 

A helyi termelők mellett bélteki, szatmárhegyi és szatmárnémeti borászok is elhozták italaikat a mustrára, amelyeket Bencze Zoltán (zsűri elnök), Umhauser Zita és Serli Csilla szakértők osztályoztak. Bányai Zoltán, a borverseny főszervezője elmondta, a tavalyi jó termést tekintve a borok nem voltak megfelelő minőségűek, de bízik abban, hogy a hibákból tanulnak a gazdák és a következő években egyre jobb borokkal neveznek majd a versenyre. „A jó bor egyik titka a jó pince” – mondta az egyik gazda.

„Nem sértegetni akartam az erdődi gazdákat a kritikáimmal, csupán a fejlődés érdekében mondom tanácsaimat. Sajnos kevés a nemesszőlő-ültetvény, ez is rányomja a bélyegét a borok minőségére – mondta Bányai. – Ez a mustra elsősorban az erdődi gazdáknak szól, de örülünk annak, hogy bélteki és szatmárhegyi termelők is neveztek. Szívesen fogadjuk őket, hiszen megmutathatják nekünk, hogy kell igazán jó bort készíteni” – folytatta a főszervező.

Véres Richárd, a szatmárnémeti Aurel Popp Művészeti Líceum erdődi diákja fagottelőadása után Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke osztotta ki az okleveleket, ekkor kiderült, hogy az erdődi gazdák közül Ritli János érte el a legnagyobb pontszámot, de ez is csak ezüstéremre volt elég. A verseny legjobb minősítését a bélteki Weisenbacher Lálszó érte el. A zsűri pontszámai alapján 9 minta bronz–, 7 minta ezüst– és 5 minta aranyérmet kapott.

Díjazottak

Aranyérmesek: Weisenbacher László (Béltek; 3 mintája), Huszti Gyula (Szatmárhegy), Pech Ferenc (Béltek). Ezüstérmesek: Weisenbacher László (2), Pech Ferenc (2), Ritli János (Erdőd), Bányai Zoltán (Erdőd), König Ferdinánd (Erdőd). Bronzérmesek: Huszti Gyula, Vasvári család (Erdődhegy; 3), Ritli János, Ionel Ivan (Szatmárnémeti; 2), Weisenbacher László, Habermüller József István (Szatmárnémeti). Részvételi oklevél: Fehér Gyula (Szatmárhegy), Habermüller József István (2), Szakács Imre (Erdőd), Bányai Zoltán, ifjabb Szakács Imre (Erdőd), Ionel Ivan (2), Vasvári család (2), Hilper Pál (Erdőd), Ritli János.

Pesek Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!