ERDON Helyi hírek

2012.04.23. 16:11

Rektorválasztás: megvolt a kvórum

Nagyvárad - Kora délutánig a szavazatra jogosultak 56,8%-a voksolt a tegnapi rektorválasztáson, tehát a szavazás érvényesnek számít, tudtuk meg. Valószínűleg szükség lesz második fordulóra is.

Nagyvárad - Kora délutánig a szavazatra jogosultak 56,8%-a voksolt a tegnapi rektorválasztáson, tehát a szavazás érvényesnek számít, tudtuk meg. Valószínűleg szükség lesz második fordulóra is.

 

Déli tizenkét óráig a szavazatra jogosultak 33%-a voksolt a hétfői rektorválasztáson, 14 órára pedig 56,8%-ra nőtt a résztvevők aránya, tudtuk meg Olimpia Popoviciu szóvivőtől, s minden fennakadások nélkül zajlott. Mint arról már beszámoltunk, miután Cornel Antal újraválasztását érvénytelnek nyilvánította a tanügyminiszter, a Nagyváradi Egyetem hat munkatársa pályázta meg a rektori tisztséget: Gheorghe Ionescu szakszervezeti vezető, a jelenlegi rektor korábbi ellenfele, Constantin Bungău, a műszaki mérnöki kar volt dékánhelyettese, Ioan Horga, a történelmi kar dékánja, Ioan Felea rektorhelyettes, továbbá Alexandru Ilieș, a földrajzi részleg vezetője, valamint Mircea Chiriac lektor. Utóbbi az egyedüli egyébként, akinek nincs meg a professzori fokozata, s csak a rektorválasztás szabályainak legutóbbi módosulása tette lehetővé, hogy jelöltesse magát.

Adatok

A szavazásra jogosultak száma 1149, közülük 1069-en tanügyi alkalmazottak, 73-an egyetemi hallgatók, akik a szenátus, illetve az egyetemi karok tanácsainak tagjai, heten pedig kutatók. Délig 379-en jöttek szavazni, ezen belül 26 volt a megjelent egyetemi hallgatók száma. Ahhoz, hogy a szavazás érvényes legyen, legalább 575 szavazatra volt szükség (azaz a jogosultak számának a fele plusz egy). Ahhoz pedig, hogy ne legyen szükség második fordulóra, az egyik jelölt kell megkapja a szavazatok több mint felét – erre viszont tegnap kevés esélyt láttak az általunk megkérdezettek. Sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy a második, holnapra tervezett fordulón dől majd el a rektor személye.

Kezdőbetűk szerint

Volt néhány különbség is az ezt megelőző választáshoz képest: például míg akkor egyetemi szakok szerinti szavazópontok voltak, most a jogosultak a családnevük kezdőbetűje szerint járultak a különböző asztalokhoz. Ezenkívül ezúttal két minisztériumi megfigyelő is jelen volt a szavazáson.

A délelőtt folyamán a jelöltek közül Gheorghe Ionescu, valamint Constantin Bungău voksolt, délben pedig Ioan Horga is megjelent az urnáknál. Kérdésre válaszolva elmondta: amennyiben ő nyer, elsődlegesnek tartja az egyetemi karok átszervezését és nagyobb hangsúlyt fektetne a pályázásra, a külföldi támogatások elnyerésére.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!