ERDON Helyi hírek

2012.04.17. 10:12

Nyílt levél a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, a Szamosújvári Polgármesteri Hivatal és a Kaufland romániai vezetősége részére

A sajtóban megjelent hírek szerint a <em>Kaufland </em>üzlethálózat új hipermárket építését tervezi <em>Szamosújvárra,</em> egy olyan területre, amelyen épített örökségünk egy fontos <em>műemlékjellegű </em>épülete áll.

A sajtóban megjelent hírek szerint a Kaufland üzlethálózat új hipermárket építését tervezi Szamosújvárra, egy olyan területre, amelyen épített örökségünk egy fontos műemlékjellegű épülete áll.

Az épület a magyar királyi marosvásárhelyi 9. honvéd huszárezred egykori laktanyája volt, építését a helyi polgárság, kiemelten az örmény közösség finanszírozta. A huszárok 1894. október 14-én vonultak be az új, 200.000 forint költséggel felépített laktanyába. Nyilvánvalóan figyelmetlen mulasztás okán az épületegyüttes amelyet az államosítás után a helyiipari vállalat, majd magánosítása után egy fémszerkezeteket gyártó magánvállalkozás használt lemaradt a műemlékjegyzékről. Az új, most készülő városrendészeti terv a korábbi mulasztást korrigálva a kaszárnya környezetét műemlékvédelmi területként határozza meg. A megyei szakhatóság nem járult hozzá a bontási engedély kibocsátásához, de a szamosújvári polgármesteri hivatal saját hatáskörben azt kiadta. Kérjük minden hatóságtól, amelynek jogköre a lejárt építkezési engedély felújítása, hogy annak feltételéül szabja a műemlék jellegű épületrészek megőrzését a készülő városrendészeti terv szándéka szerint.

Az erdélyi hagyományőrző huszár egyesületek felhívnak minden civil szervezetet és mindenkit, aki számít, hogy közösen tiltakozzunk a laktanya épületének lebontása ellen. Arra kérjük az illetékeseket, hogy találjanak olyan megoldást, amely az épület megóvását lehetővé teszi.

Jankovics Ferenc kapitány,

a marosvásárhelyi 9-es honvéd huszárezred hagyományőrző csapata.

A tiltakozó hagyományőrző huszár egyesületek:

Marosvásárhely 9-es honvéd huszárok

Szováta 15-ös Mátyáshuszárok

Havad 15-ös Mátyáshuszárok

Torboszló Kopjások

Marossárpatak 15. Mátyáshuszárok

Gyergyószentmiklós 11. székelyhuszárok

Csíkszereda 15. Mátyáshuszárok

Szentegyháza 11. Székelyhuszárok

Kápolnásfalu 15. Mátyáshuszárok

Székelyudvarhely 11. Székelyhuszárok

Székelyderzs 15. Mátyáshuszárok

Sepsiszentgyörgy (Gidófalva) 11. Syékelyhuszárok

Torja 11. Syékelyhuszárok

Uzon 15. Mátyáshuszárok

Uzon 11.Syékelyhuszárok

Szentjobbi Huszárok

Gyalogos hagyományőrző egyesületek:

Gyergyóremete

Kézdivásárhely

Gelence

Marosvásárhely II. Világháborús

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!