ERDON Helyi hírek

2012.04.26. 17:06

Népszerűsítik a kistérségeket

Nagyvárad- Csütörtökön a megyeháza dísztermében április havi rendes közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács képviselő-testülete. Az egyik fontos napirendi pont a kistérségek népszerűsítésére vonatkozott.

Nagyvárad- Csütörtökön a megyeháza dísztermében április havi rendes közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács képviselő-testülete. Az egyik fontos napirendi pont a kistérségek népszerűsítésére vonatkozott.

 

Az RMDSZ-frakció javaslatára elfogadott egyik előterjesztés a Bihar megyei mikrorégióknak enged teret az önmaguk promoválására. Ilyen egységes kistérségek hozhatóak létre például a helyi értékek népszerűsítése céljából a Hegyközben, az Érmelléken, a Belényesi-medencében, a Sebes-Körös mentén vagy az Erdőháton. Azoknak a hagyományos kistérségeknek a reklámozásáról, értékként való kezeléséről és felmutatásáról van szó tehát, melyek az elkövetkezendő időszakban akár új európai uniós programokban vehetnek részt, illetve megjelölhetőek helyi márkanévként. Ki lehet mondani például, hogy a diószegi bor egy érmelléki termék, illetve a szalacsi pincesor egy érmelléki brand, vagy ugyanúgy a Sebes Körös-menti brandbe beépülhet a révi fehér cserépedények készítése, az agyagozás.

Mindez ugyanakkor azt jelenti: lehetőség nyílik arra, hogy bizonyos kérdések kistérségi identitásként fogalmazódjanak meg, s ezen szándékok összefogására, ezeknek a brandeknek a kiépítésére a Megyei Tanács támogatást nyújt, ezzel mintegy zöld jelzést adva a létrehozásukra. Nyilvánvalóan a mikrorégiós megjelölés is hasonlóan fontos, ezért az elkövetkezendő három hónapban kerülnek beazonosításra ezek a kistérségek, helyi, megyei vagy másfajta kezdeményezésként, ami abból a szempontból jó, hogy nem kötelező a megyehatárok figyelembevétele. A Nagyszalonta környéki Erdőhát például nem csupán Bihar megyének, hanem Aradnak is egy részét is jelentheti, mint kistérség.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!