ERDON Helyi hírek

2012.04.09. 11:54

Mentor díjat kapott Rend Erzsébet fizikatanárnő

A Közösségért Alapítvány és a MOL képviselői idén második alkalommal osztották ki a MOL Mentor díjat. Az egyik kitüntetett a margittai Horváth János Iskolaközpont aligazgatója, Rend Erzsébet fizikatanárnő lett.

A Közösségért Alapítvány és a MOL képviselői idén második alkalommal osztották ki a MOL Mentor díjat. Az egyik kitüntetett a margittai Horváth János Iskolaközpont aligazgatója, Rend Erzsébet fizikatanárnő lett.

Ezt a díjat munkájuk elismeréseként azok a tanárok, nevelők, edzők kapják akik ösztönzik, oktatják a tehetséges gyerekeket, segítik őket tehetségük kiteljesedésében. Az alapítvány ezzel fejezi ki elismerését azoknak az embereknek, akik a háttérben maradva, de rengeteg munkával segítik tanítványaikat. Ezért legtöbbször nem részesülnek sem erkölcsi, sem anyagi elismerésben. Ezt a hiányt próbálják pótolni, melyhez az anyagi fedezetet a MOL biztosítja. A díjazottak jelölését azok a volt tanítványok tehetik meg, akiknek sikereihez oktatójuk nagy részben hozzájárult. Tavalyhoz képest jelentősen megnőtt a jelöltek és a jelölők - 62 százalékkal a jelölések, 92 százalékkal a jelöltek - száma. Harminc megyéből és a Bukarestből érkeztek a jelölések, tanárokat, művészeket és edzőket javasolva. Az egyik jelölt a margittai Horváth János Iskolacsoport fizikatanárnője, Rend Erzsébet volt, akit a kuratórium érdemesnek tartott a díjra. Összesen tíz jelöltet ért az a megtiszteltetés, hogy kiválasztott legyen. Ők Ioan Nemțoi üvegművész által készített trófea mellett személyenként 8000 RON értékű pénzjutalmat és egy oklevelet is kapnak. A legnagyobb kitüntetés azonban az volt, hogy tanítványaik nem feledkeztek meg róluk és hálájukat a jelöléssel fejezték ki. A díjátadó ünnepséget Kolozsváron a Szabók Bástyájában szervezték meg, melynek ceremóniamestere Marius Tabacu, a kolozsvári Transilvania Filharmónia vezérigazgatója volt. Ő egyben a Közösségi Alapítvány egyik kurátora. Ünnepi/köszöntő beszédet Gazda Árpád, az alapítvány elnöke és Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója mondott. Marius Tabacu méltatta a díjazottak munkásságát, majd mindenkiről levetítettek egy rövid portréfilmet, mely körvonalazta tevékenységét. A Kolozsvári Magyar Pedagógusok Kamarakórusa és a Concordia Vonósnégyes adott zenei körítést az eseménynek. Az ünnepség állófogadással, kötetlen beszélgetéssel végződött.

Elhivatott pedagógus

Rend Erzsébet 1988 óta tanít Margittán, folyamatosan készítette fel diákjait tanulmányi versenyekre, osztályfőnökséget vállalt, majd 2011 ben aligazgatónak nevezték ki a vegyes tannyelvű iskolában, az idei tanévtől pedig a magyar iskola aligazgatója. Fáradhatatlan örökmozgó, szakmailag magas szinten felkészült, szigorú, de következetes diákjaival és önmagával szemben egyaránt. Több mint 200 megyei, országos, illetve nemzetközi díjat gyűjtöttek be az általa felkészített diákok. Jelenleg a tanítás mellett az új magyar iskola egyik legfőbb mozgató rugója. Saját bevallása szerint a tehetséggondozást szereti a legjobban. Amikor megjelenik az értelem szikrája és a csillogás valamelyik diákja szemében, akkor már tudja, hogy ez a gyermek versenyre született, érdemes és kell foglalkozni vele. Sok olyan diákja van, aki a fizikát választotta életcélul, jelenleg is van olyan aki éppen mesterizik, vagy doktorál. Diákjainak sikerei adnak neki erőt a további munkához. Sok esetben a felkészítést saját szabad idejében végzi, de ez egy elhivatott pedagógusnál nem akadály. Megalapozott, jó döntést hozott a Közösségért Alapítvány kuratóriuma, amikor díjazta áldozatos tevékenységét.

Szőke Ferenc

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!