ERDON Helyi hírek

2012.04.05. 12:08

Megbeszélik közös dolgaikat

Nagyvárad- Szerda este az egyik vendéglátóipari egységben kötetlen hangulatú klubösszejövetelt tartottak a Romániai Vállalkozásokért Egyesület tagjai. Bondor András üzletember volt a meghívott.

Nagyvárad- Szerda este az egyik vendéglátóipari egységben kötetlen hangulatú klubösszejövetelt tartottak a Romániai Vállalkozásokért Egyesület tagjai. Bondor András üzletember volt a meghívott.

Szerda este az egyik nagyváradi vendéglátóipari egységben kötetlen hangulatú összejövetelt tartottak a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) tagjai azzal a céllal, hogy jobban megismerjék egymást, esetleg elmélyítsék eddigi barátságaikat, és erősítsék a Bihar megyei fiatal magyar vállalkozók közösségét. Ez volt a második ilyen jellegű találkozó és terveik szerint havi rendszerességgel szerveznek majd hasonlókat. Mindig meghívnak valakit, aki a rendezvény első, kötöttebb részében beszél a mindennapi életéről, a pályafutásáról, a sikereiről és a kudarcairól, de nem azzal a szándékkal, hogy a saját cégét népszerűsítse vagy reklámozza. Az áprilisi vendég Bondor András, egy informatikai vállalkozásnak az ügyvezető igazgatója volt, akit Makai András faggatott moderátori minőségében. A beszélgetés fonala 1990 nyúlt vissza, amikor „eldördült a startpisztoly” és sokan üzleti vállalkozásba kezdtek. Mint elhangzott, Bondor Andrást főleg a sikerélmény motiválta, hogy megmutassa mire képes, illetve egy kicsit a szerencse is közrejátszott az indulásánál. Úgy emlékezett vissza azokra az időkre: akkoriban mindenki előtt óriási lehetőség nyílt, hogy belekezdjen valamibe, sokan éltek is ezzel, anélkül, hogy szakmai tudással rendelkeztek volna. Ahogy azonban teltek-múltak az évek, szűkült a kör, el kellett kezdeni tanulni. A bálványok ledőltek, és tudni kellett alkalmazkodni, számtalanszor váltani, másképpen kezelni a helyzeteket és az embereket.

Nonkonformizmus

Bondor András többek közt arra is kitért, hogy miért viselkedik sokszor nonkonformistán, ki a példaképe, és miért tartja fontosnak az őszinte barátságokat, az olyan apróságokat, emberi gesztusokat, melyeket nem lehet pénzben kifejezni. Megjegyezte: a globalizáció egyik hátránya, hogy csak az érdekek számítanak, elvesznek az emberi kapcsolatok, „a régi haverok nem jönnek össze”, pedig kell egy kis lazaság, „kellenek a játékok, hogy jól érezd magad”. A vállalkozó beszélt sportolói múltjáról is, arról, hogy miért alapított egy cselgáncs master mozgalmat. Úgy fogalmazott: amikor lemész a terembe, senki sem kíváncsi arra, hogy mivel foglalkozol, mert megszűnnek a társadalmi különbségek, nem számít, hogy ki gazdag vagy szegény, munkanélküli vagy vezérigazgató. Bondor András azon meggyőződésének is hangot adott: mennyire lényeges, hogy a váradi (magyar) vállalkozók támogassák egymást, az interaktív beszélgetés utolsó harmadában pedig különböző marketingfogásokról, illetve arról esett szó, hogy mivel lehet motiválni az alkalmazottakat. A vállalkozó szerint három tényezővel lehet megvalósítani ezt: a munkakörülményekkel, valamint szakmai és anyagi ösztönzéssel.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!