ERDON Helyi hírek

2012.04.02. 17:16

Leváltás indoklás nélkül

Miklós Jánost leváltották a Nagyvárad Táncegyüttes társulatvezetői tisztségéből. A tegnapi sajtótájékoztatón e bejelentés után az érintett nyílt levelet olvasott fel, melyben tiltakozott elmozdításának módja ellen.

Miklós Jánost leváltották a Nagyvárad Táncegyüttes társulatvezetői tisztségéből. A tegnapi sajtótájékoztatón e bejelentés után az érintett nyílt levelet olvasott fel, melyben tiltakozott elmozdításának módja ellen.

 

Váratlan fordulatot vett a nagyváradi Szigligeti Színházban tegnap tartott sajtótájékoztató, amelyen részt vett a főigazgató és a marketingosztály vezetője mellett az intézmény mindhárom társulatának vezetője, és amelyen számos más téma mellett Czvikker Katalin főigazgató bejelentette azt, hogy leváltják a Nagyvárad Táncegyüttes társulatvezetői tisztségéből Miklós Jánost, ugyanakkor a társulatot irányító művészeti igazgatóvá nevezik ki Dimény Levente színművészt. Czvikker Katalin elmondta, hogy a döntés április 1-től lépett hatályba, ennek értelmében Miklós János a Nagyvárad Táncegyüttes tánckarának vezetője marad. A továbbiakban dicsérte Miklós János eddigi társulatvezetői munkáját, de mint mondta, a társulat tagjai változást akartak. Elmondta, hogy a táncegyüttes bizottsága kereste fel őt, amelyben megfogalmazták igényüket, hogy változásokra lenne szükség a Nagyvárad Táncegyüttesnél, és mint Czvikker Katalin elárulta, ennek alapján született az ismertetett döntés. Ezt követően Dimény Levente beszélt terveiről.

Nyílt levél

Ezek után kért szót Miklós János, aki a sajtó munkatársainak és a jelenlevő színházi vezetők közül többeknek kiosztott egy nyílt levelet, amelyet fel is olvasott (a nyílt levél csaknem teljes szövege e lapszámunk 12. oldalán olvasható). Levelében kifogásolta azt a módot, ahogy leváltották, és azt, hogy annak ellenére veszik ki a kezéből a társulat irányítását, hogy munkájával kapcsolatban eddig semmilyen kifogás nem volt. A levélben megfogalmazta vádjait is a színház vezetőségével szemben. Mint írta: „Sajnos mindannyian naivan azt hittük, hogy milyen jó lesz a három társulatnak, összefogással megmutathatjuk, hogy tudunk korszerű, jó színházat csinálni. Ez sajnos nem jött össze, mert hiányzik a közös erő, közös lendület és közös hit. Összetartás és összefogás helyett csak széthúzás, bomlasztás, megfélemlítés és megosztás van.”

Rejtélyes okok

Miklós János tette érzékelhetően meglepte a jelenlevőket. A sajtó munkatársai többször is feltették a kérdést, hogy milyen konkrét indokok alapján váltották le Miklós Jánost, és milyen konkrét panaszokat fogalmaztak meg a táncosok ellene, de Czvikker Katalin konkrétumokról nem számolt be, tőle csak annyit tudtunk meg, hogy a táncegyüttes elégedetlenkedései vezettek ehhez a döntéshez. Miklós János kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy ő nem tapasztalt a társulat részéről semmilyen negatív jelzést a személyével kapcsolatban, és arról is csak Czvikker Katalintól értesült, hogy a táncegyüttes bizottsága nála járt. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Czvikker Katalin elárulta, hogy az elégedetlenkedők nem nyújtottak be írásos beadványt Miklós János ellen, panaszaikat csak szóban ismertették vele. Arra a kérdésünkre, hogy a kialakult helyzetben mi a teendő, Czvikker Katalin azt válaszolta, hogy Miklós János kinevezése továbbra is él, de nem lehet őt kényszeríteni arra, hogy betöltse a neki felkínált tisztséget. Amennyiben a társulat tagjai nem tudják meggyőzni őt arról, hogy folytassa a munkát a felkínált tisztségben, akkor elfogadható megoldás lehet az, ha a társulat a maga köréből választ új táncegyüttes-vezetőt – fejtette ki Czvikker Katalin. Végezetül ismertette álláspontját a táncegyüttes élére kinevezett művészeti igazgató is. Dimény Levente elmondta, hogy őt a főigazgató kereste meg azzal az ajánlattal, hogy vállalja el a táncegyüttes igazgatását és ő igent mondott a felkérésre. Hangsúlyozta, hogy nem valaki ellenében vállalta el a táncegyüttes irányítását, ő egy megbízatást vállalt azzal a feltétellel, ha ez a feladatköre nem akadályozza színészi munkájában.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!