ERDON Helyi hírek

2012.04.17. 14:21

Így is lehet! - Iskola másképp Margittán

Bihar megye - Az országosan meghirdetett Iskola másképp hét keretében a margittai Horváth János Iskolaközpont tanulói és pedagógusai mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött.

Bihar megye - Az országosan meghirdetett Iskola másképp hét keretében a margittai Horváth János Iskolaközpont tanulói és pedagógusai mozgalmas hetet tudhatnak maguk mögött.

 

Két nagy tematika köré rendeztük tevékenységeinket: az első az Érmellék, szűkebb pátriánk megismerése, a szülőföldhöz való ragaszkodás erősítése; a második pedig – mivel nagyhét volt - a feltámadás ünnepére való felkészítés, a húsvéti szokások, hagyományok felelevenítése. Naponta sportesemények, drámafoglalkozások várták diákjainkat, akik ízletes húsvéti ételeket is készíthettek; a közelgő költészet napja alkalmából irodalmi összeállítások készültek, diák-szimpóziumok tartattak, filmeket vetítettek, és két állandó kiállításunk várta az érdeklődőket. Április 2-án az iskola tanulóinak egy része a berettyóújfalui József Attila Általános Iskola tanulóival és pedagógusaival közösen egy érmelléki irodalmi-történelmi barangolásra indult.

A magyarországi Schola Rivulina Alapítvány támogatásának köszönhetően a tantárgyversenyeken jó helyezést elért tanulóink jutalomkirándulása is lehetett ez az út.

Költők emlékezete

Elsőként Sződemeterre, a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a szülőfalujába látogattunk el. A mára már csak 36 lelket számláló református gyülekezet pici templomában egyszerre 150 ajakról zendült fel nemzeti imádságunk. A költő szobrának megkoszorúzása és rövid irodalmi megemlékezés után Érmindszentre indultunk, ahol szintén versekkel és énekekkel emlékeztünk nemzetünk nagy költőjére, Ady Endrére. Nagykárolyban ellátogattunk a gyönyörűen felújított Károlyi kastélyba, melyet ideiglenesen, csak a különleges iskolahét alkalmából nyitottak meg a látogatók előtt, majd Kaplonyba, a Károlyi család temetkezési helyére vitt bennünket a busz. Házigazdánk, Bartalis János ferences rendi atya jóvoltából igazi történelmi áttekintést nyertünk a Károlyi család történetéről. Érmelléki barangolásunk utolsó állomása a nyelvújító Kazinczy Ferenc és a nótáskapitány, Fráter György szülőfaluja, Érsemjén volt. Szintén ezen a napon indult hosszabb útra iskolánk nagyobb diákjainak egy csoportja két pedagógus vezetésével. Ők Székelyföld északi régióit barangolták be az alábbi útvonalon: Margitta-Borszék-Gyergyószárhegy-Gyergyószentmiklós-Gyilkos tó-Békás szoros-Borszék-Torda-Kolozsvár-Margitta.

Kiállítások

Egy nap a cserkészetről, és a hét folyamán állandóan látogatható kiállításaink megnyitójáról szólt. A nagyváradi 88. számú Szent László Cserkészcsapat tagjainak és vezetőjüknek, Szilágyi Gyulának köszönhetően iskolánk diákjai hagyományőrző tevékenységeken vehettek részt: íjaztak, gyertyát öntöttek, gyakorolhatták a gólyalábon járást és a célba dobást. A Gellért Gyula, volt érmelléki esperes által megálmodott és létrehozott Bocskai–kiállítást, mely az 1604-es szabadságharc első győztes csatájának, az álmosd-diószegi ütközetnek hivatott emléket állítani, egy héten át Margittán, a régi református parókián láthatták gyermekeink. A megnyitón dr. Szabó József gyermekgyógyász mutatta be a kiállított fegyvereket, öltözékeket és ízes előadásban elevenítette fel a hajdani eseményeket. Ezúton is köszönetünket fejezzük ki Gellért Gyula és Kovács Gyula tiszteleteseknek, előbbinek, amiért lehetővé tette a kiállítás Margittára költöztetését, utóbbinak pedig a kiállítás helyszínének rendelkezésünkre bocsátásáért.

Izgalmas hét volt

Köszönettel tartozunk Majernyik Mihály esperes-kanonoknak, aki az Árpádházi Szent Margit római katolikus templomban adott otthont második, Virágvasárnaptól húsvétig címet viselő interaktív kiállításunknak. A húsvét közelsége, valamint a nagyváradi Posticum hasonló kiállítása inspirált bennünket e tárlat létrehozatalában, amely alkalmat adott az ünnepre való ráhangolódásra. Lehetőséget teremtett ez a hét érdekes előadók meghívására is. Így hallgathattuk meg dr. Bódis Róbert álomkutató, Cseke Attila szenátor, dr. Fogas Cristian nőgyógyász és Pető Zoltán jógaoktató előadását, láthattuk a nagyváradi mentőszolgálat munkatársainak elsősegély-bemutatóját, az érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar jóvoltából pedig megismerkedhettünk népi hangszerünkkel: a citerával. Chavatal Margit népművész irányításával csodás hímes tojásokat készítettünk. Összegzésként elmondhatjuk, hogy izgalmas héten vagyunk túl, mely minden résztvevő számára új élményeket, tapasztalatokat hozott. Pedagógusként elmondhatjuk, hogy nagyon fárasztó volt, hisz nem egy hét, hanem hónapok munkája volt benne, de ha tanulóink izgalomtól kipirult arcára, csillogó szemeikre gondolunk, mindenképpen azt kell mondanunk, hogy megérte.

Bordás Mária nevelési igazgató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!