ERDON Helyi hírek

2012.04.11. 14:21

Három igazgató egy széken

Zavaros a helyzet a diófási pszihiátriai központ vezetése körül. A megyei tanács nem szavazta meg a versenyvvizsgán az igazgatói tisztséget elnyert vezető tisztségbe helyezését, sem pedig a jelenlegi igazgató leváltását.

Zavaros a helyzet a diófási pszihiátriai központ vezetése körül. A megyei tanács nem szavazta meg a versenyvvizsgán az igazgatói tisztséget elnyert vezető tisztségbe helyezését, sem pedig a jelenlegi igazgató leváltását.

Radu Tirle, a Bihar Megyei Tanács elnöke nemrégiben versenyvizsgát írt ki a diófási pszihiátriai központ igazgatói tisztségének betöltésére. A versenyvizsgán nyertes Bala Anca Liana váltotta volna a tisztséget ideiglenesen betöltő Mihai Lenuta Mioarat. Utóbbi azért volt csak ideiglenes vezetője az intézménynek, mert a központ címzetes igazgatója nem más, mint a vaskohsziklási polgármester, akinek polgármesteri mandátumának idejére felfüggesztették igazgatói tisztségét. Így most gyakorlatilag három vezetője is van az intézménynek, ugyanis a szerdai megyei tanácsülésen a liberális és az RMDSZ frakció ellenállása miatt nem szavazták meg Bala Liana beiktatását és Mihai Lenuta leváltását.

Kész kabaré

A kialakult furcsa helyzetről a tanácsülés után Szabó Ödön RMDSZ-es megyei tanácsos szerkesztőségünknek elmondta: a diófási központ igazgatói tisztségére kiírt versenyvizsga ügyében a liberális frakció emelt két kifogást. Az egyik kifogás szerint mivel már csak két hónap van hátra az önkormányzati választásokig, ezért nincs értelme valakit május 1-i hatállyal ideiglenesen kinevezni igazgatónak, ha június 10-e után a jelenlegi vaskohsziklási polgármester visszamegy a központ élére, elvégre az nem biztos, hogy a vaskohsziklási polgármester legközelebb is városvezetői mandátumot szerez. Ez esetben ki kellene rúgni azt a személyt, akit versenyvizsga alapján neveztek ki. De a liberálisok szerint magával a versenyvizsgával is gondok voltak – fejtette ki Szabó –, ugyanis a vizsgára két személy jelentkezett, csakhogy a másik jelöltet nem értesítették a vizsga időpontjáról, így ő nem is vett részt a megmérettetésen. „Azért, hogy a diófási intézmény ne maradjon vezetés nélkül, ezért az RMDSZ frakció a liberálisokkal együtt a jelenlegi igazgató elmozdítása ellen szavazott, a második napirendi pont esetében viszont (mely Bala Liana kinevezésére vonatkozott – szerk. megj.) az RMDSZ tartózkodott, mert a bíróság hatáskörébe tartozik eldönteni azt, hogy a versenyvizsga törvényes módon zajlott-e le vagy sem.” Mivel mindkét határozati javaslat csak a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták szavazatait kapta meg, így a személycsere nem történt meg a diófási intézmény élén. Végezetül Szabó hozzátette: „a megyei tanács elnöke teljesen őrült módon két hónapra kiírt egy versenyvizsgát, aminek semmi értelme nem volt, hiszen a versenyvizsgán nyertes személy is ideiglenes jelleggel nyerte volna el az igazgatói tisztséget. Véleményem szerint ezt az állást valakinek elő akarták készíteni.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!