ERDON Helyi hírek

2012.04.23. 12:31

Egy emlékezetes világzenei koncert

A szefárd zene varázsát hozta el Nagyváradra Palya Bea énekesnő és két zenésztársa: Bolya Mátyás és Dés András.

A szefárd zene varázsát hozta el Nagyváradra Palya Bea énekesnő és két zenésztársa: Bolya Mátyás és Dés András.

 

A Nagyváradi Állami Filharmónia koncertterme az elmúlt évek során nemcsak komolyzenei koncerteknek ad teret, hanem a legváltozatosabb zenei stílusok és műfajok képviselői is fellépnek ott. Csak örülhetünk annak, hogy múlt pénteken Palya Bea és két zenésztársa talált otthonra ezen a jó akusztikájú, bensőségességet sugárzó helyszínen. De a helyszín önmagában mit sem ér, ha azt nem tölti meg az előadót szeretetével kitüntető közönség. Ezúttal nem kellett csalódnunk, hiszen nagy számú, a muzsikára könnyen ráhangolódó nézősereg tisztelte meg Palya Bea nemzetközi hírű és nálunk is közkedvelt énekesnőt, valamint két zenésztársát, a kobzon és citerán játszó Bolya Mátyást, valamint az ütőhangszeres Dés Andrást.

Az élő zene varázsa

A trió műsora egy energikus ritmusú dallal kezdődött, majd folytatódott a mintegy másfél órás utazás a népzenei hagyományokból építkező, változatos hangulatú szefárd muzsika világába. Palya Bea csodálatos árnyalásokra képes, kifogástalanul tiszta hangjával felidézte számunkra a lakodalmak fergeteges hangulatát, a gyermekét altató anya gondoskodó szeretetét, vagy éppenséggel a gyermekét sirató anya keserűségét, vagy a vágyakozó nő szenvedélyét. Az énekesnő minden kiénekelt hangjából, de gesztusaiból, mozdulataiból is a zene sugárzott; hihetetlen energiákat szabadított fel magából – a ráadásban cipőjét levetve mezítláb táncolt a színpadon –, átadta magát a zene sodró varázsának. Olyan átéléssel adta elő a dalokat, hogy éreztette a hallgatókkal: nem egy repertoár darabjait, hanem saját lelkének felszínre hozott titkait osztja meg velünk. Palya Bea teljesítménye annál is inkább figyelemre méltó volt, mert várandósan vállalta el ezt a koncertet. Várandóssága azonban csak pozitív módon hatott produkciójára, hiszen az egyik dalt születendő gyermekének énekelte. Az énekesnő lendülete, energiája a közönséget megszólító átvezető szövegeinek közvetlensége, humora magával ragadta a hallgatókat, akik szívesen tapsoltak, énekeltek az ő felszólítására.

Virtuózok

Bár kétségtelenül Palya Bea volt ennek a koncertnek a főszereplője, de feltétlenül említést érdemel a trió másik két tagjának teljesítménye is: Bolya Mátyás rendkívüli profizmussal szólaltatta meg mind a citerát, mind a kobozt, hangszerjátékával nagyszerűen egészítette ki és színesítette Palya Bea énekszólamait, és szólói is nagyon kellemes élményt nyújtottak. Dés András (Dés László fia) produkciója talán még ennél is emlékezetesebb marad számomra. Mindenféle típusú, méretű, hangzású ütőhangszeren játszott ugyanolyan virtuozitással, olyan változatos és érdekes hangszíneket tett hallhatóvá, hogy ennek hatására az ütőhangszerek más dimenzióba emelkedtek a laikus hallgató számára. Figyelemre méltó volt, ahogy a dobfelszerelés mögött ülve egyik kezében ütővel, dobosként, másik, »szabad« kezével pedig ütőhangszeresként játszott. Rám a legnagyobb hatást annak az afrikai ütőhangszernek a megszólaltatása tette, amellyel a tengerzúgást imitálta Dés András. A péntek esti koncert elegyítette magában a profizmust a kedvező hangulatban feloldódó örömzenéléssel. Szemmel látható volt, hogy Palya Bea nagyon élvezi a sikert, a közönség szimpátiáját, amitől még felszabadultabb, még oldottabb lett, és ez a feloldódás visszahatott a jelenlevőkre is, akik nagyon jól érezték magukat ezen az estén, még ha az énekesnő többszöri jelzése ellenére sem perdült senki táncra a színpad mellett. Nem baj, majd legközelebb!

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!