ERDON Helyi hírek

2012.04.27. 12:56

Digitális írástudásra tanítanak

Uniós program keretében informatikai ismereteket szerezhetnek romániai és magyarországi háztartásokban élők.

Uniós program keretében informatikai ismereteket szerezhetnek romániai és magyarországi háztartásokban élők.

 

Elindult az elmúlt hétvégén az a program, amelynek célja az úgynevezett digitális írástudás terjesztése – azaz az informatikai alapismeretek átadása olyanoknak, akik bizonyos akadályozó tényezők miatt (tanyavilági lét, alacsonyabb iskolázottság, szegénység, stb.) nem rendelkeznek ilyen tudással. A projektet az EU támogatja, a román-magyar határ menti együttműködési program keretében.

Otthonról

Magyarországi részről a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása, romániai oldalról a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesület pályázott ezzel az ötlettel, s nyertek a megvalósításra 391 ezer eurót. A 12 hónapos projekt indítórendezvényét Nagyváradon tartották. Itt a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása részéről Fodor Csaba mutatta be a szervezetet és céljaikat, a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesületet pedig Szabó Károly prezentálta.

A jelen együttműködésük lényege, hogy magyar és romániai oldalon 200-200 háztartásban szerelnek fel úgynevezett set top boxokat, amelyek segítségével a lakók otthonról, a tévékészülékek segítségével sajátíthatnak el informatikai ismereteket. Azért tévén át, mert a szervezők szerint „ezt már ismerik, s nehezebb lenne nekik, ha egyből számítógép elé ültetnénk őket, vagy okostelefont nyomnánk a markukba”. Ezt a résztvevő családok 12 napos elméleti felkészítése előzi meg.

A program szakértői négy hónapon át monitorizálják, hogyan fejlődik a résztvevők informatikai műveltsége, „digitális írástudása”. Amely egyébként egy felmérés szerint 55 év alatt elterjedtebb - ezen életkor fölött azonban a legtöbbeknek nincsenek meg az alapvető informatikai ismeretei sem.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!