ERDON Helyi hírek

2012.04.24. 09:28

A Születés Hete Váradon is: május 6–12.

A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára. Az idén Nagyváradon is megrendezik.

A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára. Az idén Nagyváradon is megrendezik.

 

A szülés és a megszületés megváltoztatja azt a világot, amelynek abban a pillanatban középpontja a megszületett élet. Akik kapcsolatban vannak a kisbabával, visszavonhatatlanul mások lesznek, mint azelőtt voltak. Az életük, ünnepeik és hétköznapjaik egy olyan folyamatosan alakuló és épülő világgá változik, amelynek minőségét alapvetően befolyásolja az a tudás, amely alapján döntéseiket meghozzák. A Születés Hete ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ezek az információk elérhetők, feldolgozhatók legyenek, és segítsék a legmegfelelőbb egyéni döntés megszületését.

Cél és hitvallás

A 2003-ban útjára indult rendezvénysorozat keretében az érdeklődők Magyarország és Románia számos városában találkozhatnak egymással, illetve a felkészüléssel, várandóssággal, szüléssel, születéssel, gyermekágyas időszakkal, szoptatással és csecsemőgondozással kapcsolatos hasznos információkkal.

A rendezvény célja a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatása választási és döntési lehetőségeikről, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, az informált döntést elősegítő kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól. A rendezvénysorozat nem titkolt célja továbbá, hogy a várandós családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű és spektrumú információt nyújtsanak át nekik a számukra legmegfelelőbb és emberhez méltó szülési mód kiválasztásához.

Idén Váradon is

Romániában több város is csatlakozott, Marosvásárhely, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely és Nagyvárad. Idén első alkalommal Nagyváradon is megrendezésre kerül a rendezvénysorozat május 6–12. között „A szervezéshez az ihletet saját várandóságom és szülésem adta” – vallja Hoffmann Kinga, aki Nagyváradon él a párjával és 11 hónapos kisfiukkal. „Marosvásárhelyen végeztem mint gyógyszerész 2007-ben. Végzettségem ellenére, vagy pont azért, a várandósággal és szüléssel kapcsolatosan szerettem volna a legtermészetesebb megoldásokat választani. Saját tapasztalatom, hogy az orvosok többsége nem tájékoztatja körültekintően a kismamákat lehetőségeikről és arról, mi lenne a jobb nekik és a babájuknak. Ezért ragadtam meg ezt a lehetőséget, hogy minden családot alapító párnak, kismamának vagy már meglévő családoknak, szakemberek segítségével, hiteles információkat tudjunk nyújtani. A magyarországi rendezvénysorozat előző évi mottója lett most a nagyváradi rendezvény mottója is: «Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen»” – fogalmazta meg gondolatait Hoffmann Kinga.

Programok

A rendezvénynek a Posticum Kulturális Központ ad otthont, az előadásokra a belépés ingyenes. Kisgyermekes anyukák gyermekükkel együtt vehetnek részt a programokon, illetve az előadások ideje alatt gyermekmegőrzés, játszóház működik. További információk a 0741–091–490 telefonszámon, vagy pedig a nagyvarad@szuleteshete.hu e-mail címen kérhetők. A részletes program megtalálható a http://www.szuleteshete.hu/erdely/nagyvarad honlapon. Fő támogatók: Posticum Kulturális Központ, Ecobihor, Albin Alapítvány. A rendezvény ideje alatt papírhulladék gyűjtésre kerül sor. Az összegyűlt hulladékot átveszi az Ecobihor vállalat, ezzel is támogatva a rendezvényt. Kérnek mindenkit, aki részt vesz a programokon, hogy támogassa azt egy köteg papírhulladékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!