ERDON Helyi hírek

2012.04.18. 15:38

A székelyhídi Griffiti sikere Budapesten

A székelyhídi Griffiti Dráma- és Filmműhely az elmúlt vasárnap Budapesten megnyert egy diákszínjátszó csoportoknak számára, az Örkény-centenárium alkalmából kiírt versenyt. 58 nevező közül lettek elsők.

A székelyhídi Griffiti Dráma- és Filmműhely az elmúlt vasárnap Budapesten megnyert egy diákszínjátszó csoportoknak számára, az Örkény-centenárium alkalmából kiírt versenyt. 58 nevező közül lettek elsők.Egy kis érmelléki diákszínjátszó csoport (na jó, nem olyan kicsi, hiszen az évek során számos fesztivált megnyertek már, többen pedig különdíjat kaptak) márciusban megpályázott egy Örkény-pályázatot 57 másik csapattal együtt, majd bekerült a 9 legjobb társulat által alkotott döntőbe, vasárnap pedig azt is megnyerte. Egyetlen határon túli magyar csapatként. Lássuk a részleteket. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a budapesti Örkény Színházzal együtt februárban diákszínjátszó csoportok számára kiírt egy pályázatot, mely során Örkény-egyperceseket kellett dramatizálni. Az apropót az adta, hogy idén Örkény-centenárium van, s számos rendezvénnyel tisztelegnek az abszurd és groteszk nagymesterének emléke előtt – ez a pályázat is ebbe a sorba illeszkedett. A Griffiti Dráma- és Filmműhely 2004-ben szintén Örkény-adaptációval kezdte pályafutását, s később is visszatértek az egypercesekhez (2008-2009-es előadásukkal megnyerték a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált, az ODIF-on pedig a zsűri különdíját kapták meg).

Alternatív nyelvezet

Jellemző azonban a csapat tehetségére, hogy egyetlen olyan előadásuk sem volt az elmúlt közel 8 év során, amellyel ne szereztek volna legalább egy dobogós helyet a különböző fesztiválokon, amelyeken elindultak. Nem véletlen, hogy idén januárban megkapták a Bihar megyei RMDSZ Magyar Kultúráért Díját, mint a Bihar megyei amatőr színjátszás legmarkánsabb csapatának járó elismerést. A mostani, 15 percben korlátozott produkciójuk négy Örkény-szöveget dolgoz fel, a Griffitire jellemző alternatív színházi nyelven. A pályázatra 73 csapat regisztrált, végül 58 produkció videofelvétele érkezett be az előzsűrizésre, ahonnan 9 csapat jutott a döntőbe. Ezt az elmúlt vasárnap, április 15-én tartották Budapesten az Örkény Színházban (a volt Madách Kamarában), budapesti, dunakeszi, kecskeméti, miskolci, debreceni és – a már említett székelyhídi – csapatok részvételével. A zsűriben olyas neves személyiségek foglaltak helyet, mint Radnóti Zsuzsa dramaturg vagy Gálffy László színész. Az előzsűrizés megtette a hatását: a rendkívül profin szervezett döntőben már valamennyi előadás igényes, magas színvonalú volt, jól összeszokott csapatok előadásában (több társulat drámatagozatosokból állt).

Összefüggő produkció

A zsűri elnöke, Gálffy László az előadások utáni kiértékelőn ugyanakkor elmondta: Örkényt nagyon nehéz adaptálni, mert ha megpróbáljuk realista módon értelmezni, pont az vész el ezekből a szövegekből, amelyek annyira egyedivé teszik Örkényt. A Griffiti előadásában éppen azt emelték ki, hogy rendkívül kompakt, összefüggő, és mintegy a szövegek „mögé” bepillantó produkciót hoztak létre a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai, illetve a csapat vezetője, rendezője – s ez a győztesnek járó díjat jelentette a Griffitinek. A székelyhídi csapat – terveik szerint – még mindig nem fordít hátat a nagy mesternek, a centenárium jegyében még egy Örkény-filmet is készítenek idén. Közben már dolgoznak egy drámaparódián, illetve foglalkozniuk kell az utánpótlásképzéssel is. A sikerre nem szabad "ráülni", vallja a csapat, a színház műfajának egyediségét épp az adja, hogy minden az előadás jelen idejében dől el, és ezt a pillanatot újra és újra meg kell "szülni".

Hevesi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!